szerző:
Eduline

Csütörtökön derül ki, ki nyerte idén az irodalmi Nobel-díjat. A fogadások már megindultak és az esélyesek között két magyar neve is felmerült: Krasznahorkai László és Nádas Péter is szerepel a listán.

©

A legrangosabb fogadóirodák szerint az idei irodalmi Nobel-díjra a legesélyesebb a fehérorosz regényíró és oknyomozó újságíró, Szvetlana Alekszijevics, aki talán A háború nem asszonyi dolog vagy a Fiúk cinkkoporsóban című művéről lehet ismerős. A második helyen a népszerű japán regényíró, Murakami Haruki áll.

A lista befutói közt két amerikai szerző, Philip Roth és Joyce Carol Oates szerepel, de a kenyai Ngugi wa Thiong'o most is előkelő helyen szerepel a fogadási listákon. Az első tízes válogatottban a szír költő, Adonis (Alí Ahmad Sa'íd Asbar) is szerepel, akinek Tükör Orfeusznak című kötete magyarul 2014-ben jelent meg. Az ő esélyei jelenleg tizenhatszorosak. Thomas Pynchon és Milan Kundera harmincháromszoros nyereménnyel szerepelnek a listán – írta a hvg.hu.

A Ladbrokes Iroda titkos befutóként emlegeti az idei Booker díj győztesét, Krasznahorkai Lászlót, akire a díj elnyerése után kétszer annyian fogadtak: az iroda szerint a vele kapcsolatos fogadási arányok hatalmasat nőttek. A fogadóiroda listáján jelenleg Krasznahorkai a tizenötödik legesélyesebb, de őt követi két hellyel lemaradva Nádas Péter.