szerző:
Eduline

Amennyiben nem szereztétek meg időben a diplomátokat, vissza kell fizetnetek az állami ösztöndíj felét. Ezt csak azok úszhatják meg, akiknek elegendő ideig hazai munkaviszonyuk van, esetleg szülés vagy baleset miatt nem tudtak időben diplomát szerezni. Itt vannak a részletek.

©

Az állami ösztöndíjas képzésért cserébe a hallgatói nyilatkozat (régebben hallgatói szerződés) aláírásával vállaljátok, hogy a képzési idő legfeljebb másfélszeresén belül megszerzitek a diplomátokat, és hogy az ezt követő húsz évben legalább a tanulmányaitoknak megfelelő ideig hazai munkaviszonyban dolgoztok. Ha kicsúsztok az időből, vissza kell fizetnetek az állami ösztöndíj felét, ha pedig nem teljesítitek a hazai munkavégzésre vonatkozó kötelezettséget (például mert húsz évre külföldre költöztök), akkor a teljes összeget. Ezt kell aláírni szeptemberben: 7 kérdés és 7 válasz a hallgatói nyilatkozatról.

Előbbi esetben kérhettek részletfizetési lehetőséget, a visszafizetési kötelezettség szüneteltetését, sőt teljes mentességet is. Türelmi időt azok kaphatnak, akik a diploma megszerzéséhez szükséges nyelvvizsga miatt külföldi tanulmányokat folytatnak vagy felnőttképzésben nyelvet tanulnak. Ilyenkor legfeljebb két évig nem kell visszafizetni a pénzt. Teljes visszafizetési mentességet az kaphat, aki vállalja, hogy az állami ösztöndíjas képzésnek megfelelő ideig hazai munkaviszonyt folytat, esetleg tartós betegség, baleset, szülés, vagy kettő és annál több gyermek nevelése miatt nem tudta időben befejezni a tanulmányait.

Ehhez egy kérelmet kell benyújtanotok, kérelem mintákat pedig az Oktatási Hivatal honlapján találtok. A kérelmeket az Oktatási Hivatal, 1363 Budapest 502., Pf. 19., vagy az Oktatási Hivatal, 1055 Budapest, Szalay u. 10-14. címre kell elküldenetek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!