szerző:
MTI

Nagyobb az érdeklődés az idén a diákhitel2 konstrukció iránt - közölte a Diákhitel Központ az első hiteligénylési...

©

Nagyobb az érdeklődés az idén a diákhitel2 konstrukció iránt - közölte a Diákhitel Központ az első hiteligénylési időszak tapasztalatait összegezve pénteken az MTI-vel. Október elejéig 4148 kérelmező diákhitel1 és 4321 hallgató diákhitel2 igénylését hagyta jóvá a Diákhitel Központ.

Míg a tavalyi tanévben összesen a jogosultak 16 százaléka igényelt diákhitel2-t, addig az idén egy hónap alatt a jogosultak 23 százaléka kérte a kötött felhasználású, kizárólag képzési költségekre fordítható támogatást - írták közleményükben.

Kifejtették: a kizárólag képzési költségekre fordítható hitelt a 2013/14-es tanév első hónapjában 4321-en vették fel összesen 1 milliárd forintot meghaladó értékben, átlagosan 231 ezer forint szemeszterenkénti összegben. A nyolc legfontosabb kérdést a diákhitelrtől és a válaszokat itt találjátok.

A jelenleg 7,5 százalékos kamatozású diákhitel1 felvétele a tavalyi évhez hasonlóan alakul, szeptemberben 4148-an, összesen 916 millió forint összegben éltek a szabad felhasználású hitel adta lehetőséggel. Az átlagosan igényelt hitelösszeg - szemeszterenként - 221 ezer forint.

A szabad felhasználású diákhitelt a Szegedi Tudományegyetem képzésein részt vevő hallgatók, míg a kötött felhasználású konstrukciót a Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatói igényelték a legtöbben; ez az előző években tapasztaltakhoz képest nem jelent komoly átrendeződést az intézmények rangsorában.

Változás azonban, hogy a diákhitel2 népszerűségi listáján az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), amely tavaly a második helyen szerepelt, az idén az első ötbe sem került be. A Budapesti Gazdasági Főiskolát követően a legtöbben a Budapesti Corvinus Egyetemen ás a Budapesti Kommunikációs Főiskolán folytatott tanulmányokra veszik fel az állami kamattámogatásal mindössze 2 százalékos kölcsönt - közölték. A diákhitel igénylésére folyamatosan van lehetőség, aki október 15-ig beadja kérelmét, november 15-ig hozzájut a kívánt összeghez.

Az idei tanévtől a Diákhitel hitel-ügyintézési felülete, a Diákhitel Direkt (www.diakhiteldirekt.hu) mellett a felsőoktatási intézmények elektronikus tanulmányi rendszereinek felületeiről (ETR/Neptun) is elindítható a diákhitel igénylése, amely akár helyben, az adott intézmény tanulmányi osztályán, illetve a kijelölt Diákhitel hiteligénylési pontokon is leadható. Négymilliárdból vállalná át a diákhitel-tartozások egy részét a kormány: erről itt olvashattok.