szerző:
Eduline

Külföldi teljes és részképzésre, doktori képzésre, tanulmányútra és nyári egyetemre pályázhattok azokba az országokba, amelyekkel erről Magyarország szerződést kötött. Íme, a részletek.

©

Az államközi ösztöndíjak keretében Csehországba például doktori képzésre és nyelvi részképzésre, Horvátországba doktori képzésre, nyelvi és hagyományos részképzésre, illetve nemzetiségieknek szóló ösztöndíjakra pályázhattok. Utazhattok Albániába, Bulgáriába, Észtországba, Iránba, Lengyelországba, Lettországba, Litvániába, Romániába, Szlovákiába és Vietnamba is.

Az ösztöndíjakra magyar állampolgárok, illetve letelepedési engedéllyel rendelkezők pályázhatnak. A BA-, illetve MA-képzés alatt egy-egy alkalommal utazhattok ki. Csak nappali tagozatos hallgatók pályázhatnak - csak az aktív féléveikben - , esti és levelező képzésre járók nem. A friss külföldi ösztöndíjakról szóló cikkeinket itt találjátok.

Ezeknek az ösztöndíjaknak az esetében a fogadó intézményt általában nektek kell kiválasztanotok, illetve megkeresnetek - a saját egyetemeket, főiskolátok kapcsolatainak azonban érdemes utánanézni. Alapvetően állami ösztöndíjas képzésben való részvételt támogatnak, de ha fizetnetek kell a kinti oktatásért, egy konkrét összeghatárig ahhoz is kaphattok segítséget.

Az ösztöndíj összege országonként változó - a drágább országokban valószínűleg már forrásokra is szükségetek lesz. A pályázathoz - amelyet online és postai úton is be kell nyújtani - többek között csatolnotok kell egy szakmai életrajzot, ajánlásokat, munkatervet, a diploma és a nyelvvizsga-bizonyítvány fénymásolatát.

A pályázatokat a Magyar Ösztöndíj Bizottság bírálja el. Ha visszatértetek, a tapasztalataitokról beszámolót kell készítenetek. A részleteket itt olvashatjátok, az elérhető ösztöndíjak listáját pedig itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!