szerző:
MTI

Az FBI volt vezetőjét. James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) májusban elbocsátott igazgatója egy washingtoni egyetemen oktat ősztől.

A Howard Egyetem - amelyet az afroamerikai közösség történelmi jelentőségű felsőoktatási intézményeként tartanak számon az Egyesült Államokban - bejelentette, hogy idén ősztől a volt FBI-igazgató közpolitikát oktat majd a washingtoni kampuszon. Az intézmény közlése szerint 100 ezer dolláros honoráriumát Comey teljes egészében az egyetem közpolitikai tanszékének ösztöndíjaira ajánlja fel. 

A döntést Wayne Frederick, az egyetem elnöke (rektora) jelentette be, és azt hangsúlyozta, hogy reményei szerint Comey közpolitikáról szóló kurzusa élénk és gazdag vitákat eredményez majd a diákság körében. Ugyanakkor egyelőre nem derült ki, hogy a kurzusnak mi a tematikája és melyek a főbb témái. 

A Howard Egyetem egyik épülete, ahol a volt FBI-vezető ősztől tanítani fog
©

James Comey igazgatót május elején távolította el posztjáról Donald Trump elnök, aki döntése bejelentésekor Jeff Sessions igazságügyi miniszter és annak helyettese, Rod Rosenstein javaslatára hivatkozott. 

Sessions és Rosenstein azt kifogásolta, ahogyan Comey Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje e-mail-botrányát kezelte. Még külügyminiszterként ugyanis Clinton nem csupán a minisztérium hivatalos, tehát védett számítógépes rendszerét használta elektronikus levelezésre, hanem magánszerverét is, ezért felmerült, hogy esetleg titkosított információk kerülhettek illetéktelen kezekbe. 

Amerikai sajtóhírek és a Comey elbocsátása utáni kongresszusi meghallgatás tanúsága szerint Donald Trumpot a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozás vizsgálata miatti elégedetlensége késztette arra, hogy megváljon az FBI-igazgatótól.