szerző:
Eduline

Mekkora összeget kell visszafizetnetek, ha a tavaszi félév közben hagyjátok ott az egyetemet? Mi történik, ha passziváltattok? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

©

Most vagyok a második félévemben állami ösztöndíjas hallgatóként. Ha abbahagyom a tanulmányaimat, akkor ugye vissza kell fizetnem az elhasznált két félévet, azaz 440 ezer forintot? Ha a harmadik szemesztertől átkerülök önköltséges helyre, és passziváltatok, akkor is rögtön fizetnem kell?

Ha a második féléveteket már elkezdtétek állami ösztöndíjasként, a képzés szintjétől függ, hogy vissza kell-e fizetnetek bármit is. Ha osztatlan képzésre jártok, az első év után, ha alap- vagy mesterszakra, akkor az első félév után még következmények nélkül meggondolhatjátok magatokat, és otthagyhatjátok a szakot.

Amennyiben egy aktív magyar állami ösztöndíjas félév után egy vagy több passzív félévet töltöttök a felsőoktatási intézményben alapképzésben vagy felsőfokú/felsőoktatási szakképzésben, és azt követően szűnik meg a jogviszonyotok, ez a magyar állami ösztöndíj tekintetében egy releváns félévet jelent, amely esetben az Oktatási Hivatal a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 48/M. §(2) bekezdésének a) pontja alapján nem állapít meg tényleges visszafizetési kötelezettséget.Hány állami félévetek van? Erről itt olvashattok.

Fontos, hogy az elvégzett, illetve elkezdett szemeszterek önköltségének csak felét, és nem a teljes összeget kell visszafizetnetek, ha fizetési kötelezettségetek van. Ez a beiratkozáskor aláírt hallgatói nyilatkozatban szerepel, amelyről itt olvashatjátok összefoglalónkat.

Ha átkerültök önköltséges helyre, és elvégzitek a képzést, az állami ösztöndíjas félévekért semmit nem kell fizetnetek. Ha nem végzitek el, az állami ösztöndíjas félévek önköltségének felét kell visszatérítenetek.

Hány félévet lehet halasztani? Erről itt olvashattok. Hogyan szerezhettek állami ösztöndíjas helyet a felvételi után, és hogyan veszíthetitek el a támogatást? Cikkünket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!