szerző:
Eduline

Egy éve annak, hogy Budapesti Corvinus Egyetem bezárásáról felröppentek a hírek, de talán a hangos tiltakozások miatt...

Egy éve annak, hogy Budapesti Corvinus Egyetem bezárásáról felröppentek a hírek, de talán a hangos tiltakozások miatt akkor visszatáncolt a tervtől a minisztérium - írja közleményében az LMP.

"A friss hírek azonban egy kiszivárgott minisztériumi koncepció alapján arról szólnak, hogy az tizenkét-tizenhárom 'fejlesztési pólust' hoznának létre, és a Corvinus karait három ilyen pólushoz csapnák hozzá, ami a most még független intézmény jelenlegi működésének végét jelentené. Hallottunk ennél vadabb elképzelésekről is, amelyek szerint az egyetem diákjait és tanárait egyszerűen szétosztogatnák a többi egyetem között" - olvasható a párt közleményében.

A koncepció a párhuzamos és felesleges kapacitások leépítéséről beszél, de az LMP szerint az eddigi oktatáspolitika alapján nyilvánvaló, hogy a kabinet a kapacitások általános csökkentésére törekszik. "Ezt egyértelműen mutatja, hogy a felsőoktatásra szánt költségvetési kiadások GDP-arányos ráfordítása Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár hivatalba lépése óta 17 százalékkal csökkent" - tették hozzá.

"Úgy látszik, nem volt elég az állami férőhelyszámok drasztikus csökkentése, a tandíjak kiterjesztése és megemelése. Nem volt elég, hogy a megszorítások következményeként ötödével csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma. A kormány folytatja a felsőoktatás szétdúlását, amelynek akár a nemzetközileg jegyzett egyetem is áldozatul eshet. Az LMP bízik benne, hogy Réthelyi Miklós hétfőn egyértelmű és megnyugtató választ ad a párt kérdéseire" - írta a párt.