szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról hamarosan szavaz az Országgyűlés, a kormány az utóbbi napokban azt kommunikálja, nincs miről vitatkozni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap a Mandínernek adott interjújában azt mondta, hogy

A Fudan Egyetem ügye közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik.

Szerinte „tervek sem állnak rendelkezésre. Ha meglesznek a tervek, világosak a pénzügyi feltételek, az egyetemépítés költségei és finanszírozása, akkor lehet dönteni. Ide mostantól számított másfél év alatt eljuthatunk."

Az MTI később egészen egyértelműen úgy szemlézte az interjút, hogy a népszavazás 2023-ban lehet. Gulyás Gergely szerint a kormány nem akar a "néppel" - jelen esetben a budapestiekkel - akaratuk ellenére "jót tenni", ezért támogatják a népszavazást. Ugyanezt hangoztatta egyébként Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, aki szerint emiatt értelmetlen volt tüntetést tartani - írja a hvg.hu.

Ezzel szemben az alapítvány még téma

Pár hete benyújtotta be ugyanis "A Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról" szóló törvényjavaslatot a kormány - írja a hvg.hu -, amelynek általános vitája május 27-én volt, a kulturális bizottság június 1-án módosító javaslat nélkül lefolytatta a részletes vitát is, és a júniusi ülésterv szerint június 15-én szavaznak is róla.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!