szerző:
Eduline

Szeptembertől kevesebben tanulhatnak állami támogatással nappali tagozatos OKJ-képzésen, megszűnnek a kevésbé népszerű tanfolyamok, sok képzés pedig hosszabb és drágább lesz. Fogynak-e az állami félévek az OKJ-s tanfolyammal? Diploma után is lehet ingyenesen tanulni? Jár-e többletpont a végzettségért? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az OKJ-s képzésekről.

Nappali képzésen már csak 21 éves korig lehet ingyen tanulni
©

Mi az az OKJ?

Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) a Magyarországon hivatalosan megszerezhető szakképesítéseket tartalmazza. 2013-ban megújul a képzési jegyzék: a jövőben jóval kevesebb szakma közül lehet választani, 1300 helyett 638 szakképesítés lesz.

Megszüntették a szakmákon belüli elágazásokat, az alap-, rész és a ráépülő szakképesítések aránya azonban alig változott. Azok a szakképesítések, amelyekre az elmúlt időszakban nem mutatkozott munkaerő-piaci kereslet, kikerültek az OKJ-ból, ilyen például a társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó képzés. A szeptembertől induló új képzési listát innen tölthetitek le.

Mi fog változni?

Az új szabályok miatt jóval magasabbak lesznek a tanfolyami formában induló (iskolarendszeren kívüli) képzések óraszámai. Az iskolarendszeren kívüli képzéseken eddig nem állapítottak meg minimum óraszámot, az új OKJ-ban azonban a tanfolyamok óraszámának alsó határát az iskolarendszerű képzések óraszámának 40-60 százalékához igazítják, ami körülbelül az esti képzés idejének felel meg. A pénzügyi és számviteli ügyintézői képesítést például eddig 300-400 órával meg lehetett szerezni, jövőre ugyanehhez 960-1440 órát kell majd iskolapadban ülni: ez egy heti 12 órás képzés esetében 3-4 évet is jelenthet.

Értek a szakmámhoz, de nincs papírom róla. Akkor is ilyen hosszú a tanfolyam?

Ha igazolni tudjátok az előzetes munkatapasztalatot vagy a képzéshez szükséges tanulmányokat, lehetőség van arra, hogy csökkentsétek a kötelező órák számát és a képzés díját. Az előzetes tudás felmérését mindenkinél egyénileg végzik el.

Az árak is változnak?

A képzések ára szakmánként és intézményenként változó, Budapesten általában többet kell fizetni a tanfolyamokért, mint a vidéki városokban. Jövő szeptembertől az óraszámok növekedésével párhuzamosan valószínűleg az összes tanfolyam drágább lesz.

Ha augusztus 31-ig jelentkeztek, még a régi rendszerben tanulhattok: a legolcsóbb OKJ-s tanfolyamok listáját itt találjátok, a képző intézmények által kínált akciókról, kedvezményekről pedig itt olvashattok. A legdrágább tanfolyamokat itt nézhetitek meg, a tavalyi év legnépszerűbb képzéseinek listáját pedig itt találjátok.

Hány éves korig tanulhatok ingyen?

A korábbi 22 helyett 2013. szeptember 1-jétől 21 éves korotokig tanulhattok ingyenes, nappali OKJ-s képzésen: ilyen formában tehát abban az évben kezdhettek utoljára új tanévet, amelyben a 20. életéveteket töltitek be. Korábban 22 év volt a korhatár. Az első szakképesítés megszerzése ingyenes, a továbbiakért fizetni kell.

Mi van azokkal, akik már elkezdték a tanfolyamot?

Azok, akik már elkezdték az ingyenes képzést, akkor fejezhetik be azonos feltételek mellett, ha nem szüneteltetik a tanulmányaikat, és nem ismételnek évet.

Akkor mindenképpen fizetnem kell?

Nem: az első szakképesítés megszerzése iskolarendszerű, esti és levelező munkarendben - életkorra való tekintet nélkül - továbbra is ingyenes.

Ha később egyetemre, főiskolára jelentkeznétek, akkor is megéri elvégezni egy szakirányú OKJ-s tanfolyamot: többletpont jár érte a felvételin
©

Nem vettek fel egyetemre, jövőre is megpróbálnám. Megéri addig elvégezni egy OKJ-s tanfolyamot?

Igen. A felsőoktatási felvételin 24 többletpontot kaphattok az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakirányú, emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítésért, de csak akkor, ha a képzési terület intézményei erről közösen úgy határoztak. A részleteket itt olvashatjátok.

Hány állami félévem marad?

Ugyanúgy 12 vagy - hatéves képzés esetében - 14, az OKJ-s tanfolyammal ugyanis nem fogynak az állami ösztöndíjas félévek: alap-, osztatlan- és mesterképzésre, illetve felsőoktatási szakképzésre is ugyanolyan feltételek mellett jelentkezhettek, mint azok, akiknek nincs OKJ-s végzettségük.

Mi van, ha már van diplomám?

Felsőfokú végzettséggel is szerezhettek OKJ-s végzettséget ingyen, esti vagy levelező képzésen.

Mi az a felsőoktatási szakképzés?

A felsőfokú szakképzés helyét 2013 szeptemberétől a felsőoktatási szakképzés veszi át: ezek a képzések kikerültek a jegyzékből, és csak egyetemek vagy főiskolák indíthatják őket - ennek megfelelően a felsőoktatási felvételi és pótfelvételi eljárásban kell jelentkezni rájuk. A kétéves szakok végén továbbra sem jár diploma, viszont a megszerzett kreditek kétharmadát beszámítják, ha szakirányú BA- vagy BSc-szakon tanultok tovább.A felsőoktatási szakképzésekről itt találjátok a legfontosabb tudnivalókat.