szerző:
Eduline

A közoktatásból már 16 évesen elbúcsúzhattok, persze a legtöbben érettségiig, minden harmadik tanuló pedig egyetemig vagy főiskoláig jut el. A felnőtt létnek ára van sokszor az oktatásban is, a tanfolyamok és képzések hatalmas összegbe kerülhetnek. Aki ezeket el akarja kerülni, van néhány lehetősége.

Két szakma ingyen

Minden magyar állampolgár számára adott a lehetőség, hogy két szakmát szerezzen OKJ-rendszerben, amit a magyar állam finanszíroz. Az első szakma a 26 év alattiak számára ráadásul nappali tanrendben is megszerezhető, ami számos kedvezményt jelent - bár dolgozni nehézkes mellette. A második szakma, illetve a 26 éves, vagy idősebb korosztály számára mindkét szakma csak esti, levelezős vagy távoktatásos formában végezhető el.

Továbbá van lehetőség duális szakképzésre is jelentkezni, amelynek előnye, hogy közvetlenül a cégnél - például a Siemensnél - szerzel munkatapasztalatot, míg elméleti oktatásban is részesülsz. Az állam a hiányszakmákban engedélyezte a képzési formát, így szinte biztos, hogy lesz állásod, ha elvégzed. Nem mellesleg nem csak hogy ingyenes, de ösztöndíjat és további juttatásokat is kaphatsz.

A duális szerezhető szakmák listáját a dualis.hu portálon találjátok.

Felsőoktatás megkötéssekkel

Elmúltak már azok az idők, hogy gondtalanul, akár évtizedekig egyetemista legyen valaki állami finanszírozással. Természetesen az államilag finanszírozott képzési idő (14 félév) önmagában gátat szab ennek a felvételi ponthatárok megugrását követően, de az állami tanulmányaid megkezdésének beiratkozáskor is feltétele van: a hallgatói nyilatkozat. Ezzel vállaljátok, hogy a támogatásért cserébe Magyarországon fogjátok kamatoztatni tudásotokat, hogy ezt pontosan hány évig és milyen feltételekkel, arról itt találjátok a legfontosabb infókat.

Fontos, hogy a hallgatói nyilatkozatot azoknak is alá kell írnia, akik önköltséges formában már eddig is hallgatók voltak, de teljesítményük miatt átsoroloták őket.

A felsőoktatásban is találtok duális képzéseket a hozzájuk tartozó ösztöndíjakkal, ezekről a dualisdiploma.hu oldalon tájékozódhattok.

Online ingyenes tanfolyamok és önképzés

Magyarországon is elindult az online oktatás, a Webuni egyre több képzést kínál. A portál nem csak felnőtteknek, hanem középiskolások, sőt általánosok számára is találhatók felkészítő kurzusokat a tanterv szerint. Sokan az érettségi felkészülésben veszik hasznát.

Az angol nyelvű online tanfolyamok világa szinte végtelen, a legnépszerűbbek az edX és a Coursera oldalak. Számos, a világ élvonalába tartozó egyetem indít ingyenes online kurzust, melynek alapfeltétele, hogy a képzés végére el kell készítened a munkaanyagodat, amely ha megfelelő minőségű, oklevéllel jutalmazzák (ezért már fizetni kell egy jelképes összeget, de a megszerzett tudást senki nem veszi el). Az online tanfolyamok világáról itt találtok több infót.

A nyelvtanulást sem kell mindig iskolához kötni, számos online oldal és alkalmazás használható már, amely játékosan, kezdő szintről is felhozhat valakit olyan szintre, hogy belevágjon egy nyelvvizsgába - persze alaposnak kell lenned a tanulás során, mert csak online kapsz visszaigazolást, nem élő emberektől. Ha otthon szeretnél tanulni, akkor itt találtok hasznos oldalakat, amelyek nekünk már beváltak.