szerző:
Eduline

Kapnak-e pluszpontot a felsőoktatási felvételin azok a jelentkezők, akik GYED-en vagy GYES-en vannak? Mi a helyzet a továbbtanulást tervező kismamákkal? Ilyenek lesznek a pontszámítási szabályok a 2017-es egyetemi-főiskolai felvételin.

Jelenleg GYED-en vagyok a gyerekeimmel.
Jár nekem többletpont?

Igen. Azok a jelentkezők a 2017-es felvételin is 40 többletponttal számolhatnak, akik a felvételi tájékoztató megjelenése és a dokumentumpótlás határideje közötti időszakban gyermekük gondozása miatt fizetés nélküli szabadságon vannak, csecsemőgondozási díjat, gyermekgondozást segítő ellátást, gyermeknevelési támogatást vagy gyermekgondozási díjat kapnak.

©

GYED-en vagyok, és van két emelt szintű érettségim.
Így 140 többletponttal számolhatok?

Nem, a felvételizők maximum 100 többletpontot szerezhetnek emelt szintű érettségivel, nyelvvizsgákkal, versenyeredményekkel, szakképesítéssel, esélyegyenlőség jogcímén - a GYED-en lévő kismamáknak járó pontok is ebbe a körbe tartoznak. Vagyis hiába járna a két emelt szintű érettségi és a GYED miatt 50+50+40 pont, a felvételin ezért összesen 100 pontot kapsz majd.

Milyen igazolásokat kell
beszereznem?

Fizetés nélküli szabadság esetén a munkáltató által kiadott, csecsemőgondozási díj (CSED), gyermekgondozási segély (GYES), gyermekgondozási díj (GYED), gyermeknevelési támogatás (GYET) és csecsemőgondozási díj esetén a támogatást folyósító szerv (munkáltató, Országos Egészségbiztosítási Pénztár kirendeltségei, Magyar Államkincstár kirendeltségei, kormányhivatalok) által kiállított igazolást vagy határozatot.

A felvételin a következők az elfogadható dokumentumok a 2016-os felvételi tájékoztató szerint (érdemes átnézni a 2017-es tájékoztatót decemberben, a megjelenés után). OEP/MÁK/kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerv igazolása a CSED-ről, GYED-ről, GYES-ről, GYET-ről, OEP/MÁK határozata a CSED-ről, GYED-ről, GYES-ről, GYET-ről. Bérpapíron, adópapíron feltüntetett CSED-re, GYED-re, GYES-re, GYET-re vonatkozó kifizetés (az igazolást csak a pontos jogcím feltüntetése esetén fogadják el), külföldi CSED, GYED, GYES, GYET, igazolása (közjegyző által hitelesített megfelelő fordítás).