szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hány pontot lehet szerezni összesen az emelt szintű érettségin? Milyen témakörök alkotják a vizsgát? Mennyi idő van az informatikaérettségire? Utánajártunk. A mai informatika érettségi szakmai támogatását, köszönjük a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának.

Mennyi idő van az emelt szintű informatikaérettségire?

Összesen 240 perc áll a diákok rendelkezésére a gyakorlati vizsgán.

Milyen témakörök kerülhetnek elő?

A feladatsor tematikailag lefedi a követelményrendszer alábbi témaköreit, és időarányaiban a következőkre tervezték:

-          Szövegszerkesztés, prezentáció, grafika, weblapkészítés 60 perc

-          Táblázatkezelés 30 perc

-          Adatbázis-kezelés 60 perc

-          Algoritmizálás, adatmodellezés 90 perc

A biztosított szükséges segédeszközök: számítógép a megfelelő szoftverekkel, viszont vonalzót nektek kell vinni – írja az Oktatási Hivatal.

Hány pontot lehet szerezni?

A gyakorlati vizsgán 120 pontot, méghozzá a következő megosztásnak:

  • Szövegszerkesztés, prezentáció, grafika, weblapkészítés 30 pont
  • Táblázatkezelés 15 pont
  • Adatbázis-kezelés 30 pont
  • Algoritmizálás, adatmodellezés 45 pont

Az egyes témakörök feladatainak, részfeladatainak pontozása feladatfüggő, a feladatsor legalább 50%-a egyértelmű utalásokat tartalmaz a feladat minden részletének megoldására, a szabályos forrásjelölésre; ezáltal csak a feladatban szereplő fogalmak és a feladatot megoldó eszköz ismeretét, valamint az eszköz kezelésében való jártasságot méri.

Fontos, hogy az archiválásra azok a munkák kerülnek, miket a kijelölt könyvtárba elmentettetek - értékelni kizárólag ezeket lehet. "A javító tanár minden vizsgázó vizsgadolgozatáról értékelőlapot tölt ki. A dolgozat értékelésének megtekintésekor a vizsgázó a saját munkájáról kitöltött értékelőlap, valamint az archivált produktum másolatát kaphatja meg" – írja az Oktatási Hivatal. A kész feladataitokat a megtekintéskor saját adathordozóra is átmásolhatjátok.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.