szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mekkora különbség van a pontozásban a két szint között? Mutatjuk, ahogy azt is, hogy az összesített eredmények alapján milyen érdemjegyekkel számolhattok.

Magyar nyelv és irodalom

Középszinten az érettségi feladatsorért összesen 100 pontot kaphattok: az első feladatlappal (szövegértés, érvelés) 50 pontot érhettek el, a másodikkal (műértelmezés, összehasonlítás) pedig 40 pontot. A maradék 10 pontot a helyesírásra (8 pont), és az írásképre (2 pontot) kaphatjátok. Az emelt szintű vizsgán a szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor 40 pontot, a szövegalkotási feladatok (műértelmezés, reflektálás) 50 pontot érnek, a helyesírásra és az írásképre pedig itt is 8+2 pont jár, azaz emelt szinten is  összesen 100 pontot kaphattok.

Történelem

A történelemérettségi középszintű írásbeli feladatsorával összesen 100 pontot szerezhettek, egységesen 50-50 pontot az első (rövid választ igénylő) és a második (kifejtős) részért. A pontozás emelt szinten is ugyanígy néz ki.

Matematika

A középszintű matematikai feladatsorra összesen 100 pontot kaphattok az érettségin: 30 pontot az első, 70 pontot pedig a második részre. Az emelt szintű feladatsornál ennél a tantárgynál is eltérő pontozás van: 51 pontot kaphattok a feladatsor első részére, 64 pontot a másodikra.

Angol, német - az idegen nyelvű érettségik

Középszinten idegen nyelvből összesen 117 pontot kaphattok a feladatsorra. Mindegyik feladatlappal összesen 33 pontot érhettek el, kivéve a nyelvhelyességgel, amelyre 18 pontot kaphattok. Emelt szinten minden egyes feladatlapért 30 pont jár, vagyis összesen 120 pontot érhettek el a feladatokkal.

Az osztályozás

A következő táblázatokban megnézhetitek, hogy az összesített eredmények milyen érdemjegyeknek felelnek meg az érettségin. A középszintű érettségi százalékait és osztályzatait itt találjátok:

Középszintű érettségi
80-100% jeles (5)
60-79% jó (4)
40-59% közepes (3)
25-39% elégséges (2)
0-24% elégtelen (1)

Emelt szinten teljesen más százalékok tartoznak egy-egy osztályzathoz - kivéve a ketteshez szükséges minimumot. Ezeket itt nézhetitek meg:

Emelet szintű érettségi
60-100% jeles (5)
47-59% jó (4)
33-46% közepes (3)
25-32% elégséges (2)
0-24% elégtelen (1)
Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.