szerző:
Eduline

Magyar nyelv és irodalom tantárgyból az eduline.hu hivatalos szaktanácsadója által készített, ellenőrzött, garantált minőségű kidolgozott érettségi tételek tölthetők le az idei érettségire való felkészülés ideje alatt

Az eduline.hu olvasóinak a felkészülésben nagy segítség a magyar nyelv és irodalom tantárgy letölthető segédanyagai. Ezeket az elmúlt évek során érettségi előtt álló szorgalmas diákok dolgozták ki és töltötték fel önzetlenül, kizárólag azzal a céllal, hogy másoknak megkönnyítsék a felkészülést. Ezek persze - mint általában az internetről származó információk - soha nem 100 százalékig megbízhatóak. Fontos dolgok kimaradhatnak, tévedések, hibák lehetnek bennük. A kidolgozott tételeket regisztrált olvasóink értékelhetik, ezzel nyújtva némi támpontot az egyes anyagok minőségének meghatározásához.

A 2009 évi érettségire most valami mással is készültünk. Megbíztunk egy szaktanárt, aki már több éve érettségiztet egy középiskolában magyar nyelv és irodalom tantárgyból, hogy dolgozzon ki ő az eduline.hu olvasói számára minél több irodalom és nyelvtan érettségi tételt. Ezeket a tételkidolgozásokat egyenként fogjátok megtalálni az Érettségi rovatunkban. Hibátlanok lesznek és tartalmazni fognak minden szükséges információt.

A kidolgozott tételeket a központilag meghatározott témakörök szerint csoportosítva találod.
A mai napig a következő tételek kerültek kidolgozásra:

Irodalom

Életművek 
 - Petőfi Sándor szerelmi költészete
 - Arany János nagykőrösi évei
 - Ady Endre halál-versei

Portrék
Látásmódok
Kortárs magyar irodalom
Világirodalom
Színház és drámatörténet
Az irodalom határterületei
Regionális kultúra

Magyar nyelv

Ember és nyelv
 - A jelek típusai, nyelvi jelek
 - Nyelvcsaládok, nyelvtípusok

Kommunikáció
 - A kommunikáció tényezői és funkciói

A magyar nyelv története
 - Szavaink eredete; jövevényszavaink
 - Nyelvemlékeink

Nyelv és társadalom
 - Nyelvjárások
 - Csoportnyelvek

A nyelvi szintek grammatikája
 - Hangtörvények
 - Szóelemek
 - A szóalkotás módjai
 - A szófajok
 - Az egyszerű mondat

A szöveg

A retorika alapjai
 - Szónoki-előadói szövegtípusok, műfajok

Stílus és jelentés
 - Hangalak és jelentés

Ellenőriztesd le velünk saját kidolgozott tételeidet!

Küldd el nekünk a saját kidolgozású irodalom, vagy  nyelvtan érettségi tételeidet e-mailben az eduline kukac eduline.hu e-mail címre. Ha a szaktanár teljesnek, hibátlannak tartja, akkor bekerülhet a garantált minőségű anyagok közé saját neveddel.

A legfrissebb, garantált minőségű tételkidolgozásokról hírlevelünkben tájékoztatjuk azokat a regisztrált felhasználóinkat, akik kérik hírlevelünket. Ezt bejelentkezés után a Saját oldal menüpontban lehet beállítani. Nem csak a magyar nyelv és irodalom, hanem több kötelező és választható érettségi tantárgyból lesznek ilyen tételkidolgozások. Ezekről is folyamatosan értesítjük a heti hírlevelünk olvasóit.