Érettségi-felvételi Eduline

Még soha nem robbantott ki annyi vitát az érettségi, mint idén: a magyarral indul a 2021-es vizsgaszezon

Elolvasom

Hónapokig tartó bizonytalanság után, több mint 111 ezer vizsgázóval és speciális szabályokkal indul a 2021-es érettségi szezon. Sok diák és tanár arra számít, hogy a hónapok óta tartó távoktatás miatt a tételkészítő bizottságok könnyű feladatsorokkal készülnek, mások szerint az idei végzősök mindenképpen hátrányból indul majd a vizsgákon.

Érettségi-felvételi Eduline

Ők a magyarérettségi legnépszerűbb szerzői, de lehet, hogy idén más témával jobban járnának a diákok

Elolvasom

Az elmúlt években négyszer elemezhettek József Attila-verset a magyarból középszinten érettségizők, de Berzsenyi-, Arany- és Radnóti-művek is gyakran előkerülnek az írásbelin. Több tízezer végzős középiskolás majdnem egy év online tanulás után vizsgázik jövő héttől – éppen ezért valószínűleg azzal járnának jól, ha a 19. századig terjedő időszakból kapnának verset.

Érettségi-felvételi Eduline

Nem csak novellaelemzés lehet a magyarérettségin, más feladatra is érdemes készülni

Elolvasom

Sánta Ferenc, Szabó Magda, Lázár Ervin, Móricz Zsigmond, Bodor Ádám, Bródy Sándor, Kosztolányi Dezső, Mándy Iván – az elmúlt években többek között ezektől a szerzőktől szerepelt egy-egy novella a magyarérettségin. Az érettségizők a középszintű írásbeli második részében két esszéfeladat közül választhatnak – vagy egy megadott művet elemeznek, vagy két műről írnak összehasonlító elemzést. A többség az első feladat mellett dönt.

Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Nem csak novella lehet a magyarérettségin: mutatjuk, mit érdemes átnézni

Elolvasom

Nem lesz egyszerű dolguk az idén érettségizőknek: fél év otthoni tanulás után kell jól teljesíteniük az írásbeli vizsgákon. A következő két hétben az Eduline-on szaktanárok segítségével járunk utána, hogyan lehet felpörgetni a felkészülést a vizsgák előtti napokban, milyen buktatói vannak a különböző feladattípusoknak, mire érdemes odafigyelni. Cikksorozatunk második részében a középszintű magyarérettségi műelemző feladataival foglalkozunk.

Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói

Elolvasom

Nem lesz egyszerű dolguk az idén érettségizőknek: fél év otthoni tanulás után kell jól teljesíteniük az írásbeli vizsgákon. A következő két hétben az Eduline-on szaktanárok segítségével járunk utána, hogyan lehet felpörgetni a felkészülést a vizsgák előtti napokban, milyen buktatói vannak a különböző feladattípusoknak, mire érdemes odafigyelni. Cikksorozatunk első részében a középszintű magyarérettségi érvelési feladatával foglalkozunk.