szerző:
Eduline

41 magyar iskola zárhat be Szlovákiában, miután egy utolsó pillanatban beadott módosítás csak az alsó tagozatokat mentené meg.

A szlovákiai tanárok a béremelésül mellett a minimum létszámokra vonatkozó tervezet ellen is tiltakoztak az elmúlt hónapokban, de úgy tűnik, csak félsikert értek el.

A minimális osztálylétszámra vonatkozó rendelkezést még 2013-ban fogadta el a pozsonyi kormány, és idén szeptemberben lép majd életbe. Ez alapján ősztől a szlovák iskolákban 11 tanulóval, a nemzetiségi alapiskolákban pedig legkevesebb 9 gyerekkel lehet első osztályt nyitni. A jogszabály a felső tagozaton a minimális osztálylétszámot 15 főben szabta meg, a nemzetiségi iskolák pedig legalább 13 tanulóval indíthatnak ötödik osztályt – írja az Új Szó.

 

Ez alapján 41 magyar iskola nem nyithatna felsős osztályt a következő tanévben a lap szerint, ami akár a bezárásukat is jelentheti.

Ez lehetett volna több is, de egy utolsó pillanatban beadott módosítás az alsó tagozatos iskolákat kivenné a rendelkezés alól, így valószínűleg 5. osztály alatt megmenekülnének az osztályok. Így azok az iskolák, amelyek csak alsós osztályokat indítanak, de létszámhiánnyal küzdenek, egyelőre megmenekülnének.