szerző:
Eduline

A jövőben minden brit tanárnak le kell tennie egy vizsgát, amely az alapvető számolási és íráskészséget méri.

A jövőben minden brit tanárnak le kell tennie egy vizsgát, amely az alapvető számolási és íráskészséget méri. Aki megbukik, annak hiába van diplomája, nem dolgozhat pedagógusként – számolt be a The Telegraph.

A lap nyilvánosságra hozott néhány típusfeladatot, ilyen kérdésekre kell majd válaszolniuk kell a brit tanárjelölteknek. Az Egyesült Államokban szigorú alkalmassági vizsgát vezetnek be a tanári szakokon – erről bővebben itt olvashatsz.

Íme, a feladatok:

1. Egy informatikatanár szeretné összehasonlítani, mennyibe kerül egy 75 oldalas tanmenet elkészítése, ha a hagyományos, papír alapú formát választja, illetve ha egy speciális szoftvert hív segítségül. Az évfolyamra 125 diák jár, mindenkihez szeretné eljuttatni a dokumentumot. A nyomtatás költsége oldalanként 2,5 penny, a lapok összefűzése 75 penny. A jogtiszta szoftverért évente 250 fontot kell fizetni, az eredményt elektronikus formában kapják meg a tanulók. Mennyi pénzt spórol az iskola, ha megvásárolja a programot? (számológép használható, a végeredményt fontra kerekítsd)

2. Az újsághirdetések árát a következő képlet alapján számolják ki: C = 0.4n + 0.75, ahol C az ár (fontban megadva), n pedig a szavak száma. (számológépet nem lehet használni)

a) Hány szóból áll a hirdetés, ha 11.55 fontba került?

b) Hány szavas hirdetést adhatsz fel, ha csak 9 fontod van?

3. Mit fejezhet ki a következő állítás? Érvelj!

„Minden tanár angoltanár” (brit tanároknak szól a feladatsor)

A válaszok

1. 78 fontot

2. a) 27 b) 20