szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Várhatóan idén is áprilisban lesz az általános iskolai beiratkozás. Az intézmény kiválasztása körülményes lehet a szülők számára, ugyanis nem mindegy, hogy körzetileg melyik általános iskolához tartoznak.

Az állami általános iskolákba körzethatárok alapján lehet beíratni a gyerekeket. Körzetes tanulónak az a gyerek számít, akinek az állandó lakcíme az iskola körzetében van, és ez megegyezik legalább az egyik szülő vagy törvényes gondviselő állandó lakcímével.

Az általános iskolák azoknak a gyerekeknek biztosítanak helyet, akik a felvételi körzetükbe tartoznak. Amennyiben körzeten kívüli intézménybe szeretnétek beíratni a gyermeketeket, az nem jelent számukra biztos felvételt – hiszen ott is az adott körzetbe tartozó diákokat részesítik előnyben.

Az idei körzethatárokat még nem hozták nyilvánosságra, de az előző évek besorolásait megtaláljátok a kormányhivatalok oldalán. Ha itt nem találjátok meg a saját településeteket, nézzétek meg az önkormányzat oldalát (bár az iskolák már nem önkormányzati fenntartásúak, a körzethatárokat általában közzéteszik). A magán-, alapítványi és egyházi fenntartású iskolák kivételt képeznek, ezekbe az állami rendszertől eltérően lehet jelentkezni. 

Ezek az ország legjobb általános iskolái: itt a friss lista

A hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola, a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola, a budapesti Szent Angéla Ferences Általános Iskola, az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola - állami és egyházi iskola, valamint egyetemi gyakorlóiskola is szerepel a kiemelkedő teljesítményű iskolák listáján.