szerző:
Eduline

Lezárult a Ricoh és a Sun Microsystems közös fejlesztői versenye.

A Ricoh és a Sun Microsystems nemzetközi Java fejlesztői versenyét negyedszer hirdették meg a jövő szoftverfejlesztői számára. Hazánkban most először lehetett nevezni az egyedülálló versenyre – a lehetőség pedig azonnal európai győzelmet hozott a magyar egyetemisták számára. A több hónapos verseny magyarországi döntőjére március közepén Budapesten, míg az európai döntőre április elején a Ricoh Technológiai Központjában, Londonban került sor.

 

A Ricoh és a Sun Microsystems egyetemi és főiskolai programozó-hallgatók részére 2008 szeptemberében meghirdetett versenyének feladata egy olyan Java alkalmazás fejlesztése volt, amelyet Ricoh multifunkciós gépen lehet futtatni. A negyedik Ricoh Java fejlesztői versenyen 36 európai egyetem és főiskola több mint 500 hallgatója vett részt, a 84 csapatból 10 magyar volt.

 

A londoni megmérettetést megelőzően március 18-án Budapesten került sor a magyarországi döntőre, ahol több hónapos programozási munka után három csapat mutathatta be alkalmazásait:

- Csintalan Ádám (Eszterházy Károly Főiskola, Eger) fejlesztésének lényege, hogy a Ricoh MFP érintőképernyője segítségével bárhol hozzáférhetünk és kinyomtathatjuk online tárolt dokumentumainkat, számítógép használata nélkül.

- Hajdú Attila és Kocsis Barna (Debreceni Egyetem) szoftvere, megosztott Windows mappákban, Samba és FTP kiszolgálón tárolt fájlok kezelését és nyomtatását teszi lehetővé, szintén a Ricoh MFP érintőképernyője segítségével.

- Az országos döntő győztese Lájer Balázs és Szabó Zoltán (Pannon Egyetem, Veszprém) egy olyan tesztértékelő rendszert fejlesztett, mely a Ricoh MFP-n szín- és karakterfelismerés alapján értékeli a beszkennelt feleletválasztós teszteket, majd elkészíti az egyedi és a teljes értékelési statisztikákat.

 

A magyarországi megmérettetést követően az idén a francia, német, norvég és spanyol csapatok mellett, a veszprémi Pannon Egyetem hallgatói is bejutottak az április 3-án megrendezett londoni döntőbe. A diákok a versenyre rendkívül magas színvonalú pályamunkákkal érkeztek, amelyeket működés közben kellett bemutatniuk a Ricoh és a Sun szakmai zsűrijének. A zsűriben helyet foglaltak a Ricoh Europe Fejlesztési Központjának vezetői és fejlesztési szakemberei, a Ricoh japán fejlesztői központjának igazgatója, a Ricoh Europe marketing igazgatója, valamint a Sun Microsystems amerikai és európai vezetői. A szakmai zsűri nemcsak technológiai, de kereskedelmi szempontok szerint is értékelte az alkalmazásokat.

 

„Idén rendkívül nehéz volt a győztes kiválasztása, mivel a megoldások kifejlesztésében minden pályázó maximálisan figyelembe vette a kereskedelmi igényeket és a technológiai újításokat is” – mondta Emma Isichei, a Ricoh Europe Fejlesztési Megoldások Központjának igazgatója.

 

A nemzetközi döntőben Lájer Balázs és Szabó Zoltán rendkívül jól szerepelt és szoros versenyben a nyugat-európai egyetemistákat megelőzve, megszerezte az első helyet. A győztes fejlesztés lényege, hogy automatizálja a vizsgatesztek válaszainak feldolgozását, kiküszöbölve a költséges speciális berendezések alkalmazását. A minta feladatsor bármely standard irodai csomaggal elkészíthető. Ezt követően a helyesen kitöltött mintapéldányt és az ellenőrizendő feladatsort egy Ricoh multifunkciós gépbe szkennelve, a program elkészíti, majd kinyomtatja a tesztek eredményét.

 

A versenyben részt vevő többi csapat RFID, SaaS és R-OSGI technológiákat használt, melyek olyan webszolgáltatások, mint a térképek, a Wikipédia vagy a hírfeltöltés, Ricoh multifunkciós gépen történő alkalmazására fókuszáltak.

 

„A verseny egyedülálló lehetőséget nyújtott a hallgatóknak, hogy valós körülmények között próbálják ki tudásukat. Tantervi keretek között ritkán sikerül lehetőséget teremteni arra, hogy a diákok a termékfejlesztés teljes komplex folyamatát - az ötlettől a működő rendszer kifejlesztéséig - végig tudják járni, és így szerezzenek értékes fejlesztői tapasztalatokat. Külön előny volt, hogy a korábban megszerzett Java programozási ismereteiket tudták hasznosítani és továbbfejleszteni a Ricoh és a Sun közös MFP fejlesztési platformja segítségével” - mondta a versennyel kapcsolatban Dr. Juhász Zoltán, a Pannon Egyetem docense.

 

„A pályamű elkészítése nagyon értékes szakmai tapasztalattal gazdagított minket. Egyfajta rutint szereztünk mind a programozásban, mind a csapatmunkában” - tette hozzá Lájer Balázs. „Jellemzően igyekszünk minden lehetőséget megragadni arra, hogy „produktívan” lekössük magunkat. A Ricoh és a Sun versenyében külön felkeltette érdeklődésünket, hogy egy multifunkciós berendezésre kell alkalmazást fejleszteni. A verseny nemzetközi és nagyszabású mivolta is vonzó volt számunkra, a díjazásról nem is beszélve” - mondta Szabó Zoltán.

 

A nemzetközi döntő résztvevői egy hétvégét tölthettek Londonban, emellett Ricoh GX 2500 zselés nyomtatót, Ricoh Professional GR Digital II fényképezőgépet valamint Sun SPOT Development kitet nyertek. A magyar egyetemisták júniusban a Ricoh-t képviselve részt vesznek és 10.000 ember előtt bemutathatják alkalmazásukat a „JavaOne 2009” konferencián is San Francisco-ban.