Czervan Andrea
Czervan Andrea

Bár korábban a felsőoktatási államtitkárság azt ígérte, nem emelkedhetnek a tizenhat szak állami ösztöndíjas képzésének előzetes ponthatárai, a Budapesti Corvinus Egyetem három alapszakján mégis így történt. Többen kérdeztétek, hogyan fordulhatott ez elő: itt a magyarázat.

©

A tizenhat szak állami ösztöndíjas képzésére megállapított ponthatárok minimális felvételi követelmények, nem központi ponthatárok. Ha az adott szak kapacitásába nem férnek bele az előzetesen megállapított pontszámot eltérők, magasabb ponthatár alakulhat ki - ezzel magyarázta az Eduline kérdésére a felsőoktatásért felelős államtitkárság, hogyan történhetett, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem három alapszakán a korábban meghirdetett ponthatárnál magasabb volt a bekerülési limit az állami ösztöndíjas képzési formára, míg a többi intézmény képzéseire az előzetes pontszámmal kerülhettek be támogatott helyre a hallgatók. 

A kereskedelem és marketing alapszakra 449 pont helyett 452, a nemzetközi gazdálkodás szakra pedig 460 pont helyett pedig 463 kellett. A turizmus-vendéglátás szakon még ennél is rosszabbul jártak a jelentkezők: 428 helyett 446 pontnál húzták meg a bekerülési limitet az állami ösztöndíjas képzésen. Történt mindez annak ellenére, hogy a ponthatárhúzás előtt egy héttel az államtitkárság az Eduline kérdésére azt válaszolta, hogy a felvételi eljárás során nem fordulhat elő az, hogy a tizenhat szak esetén meghirdetett ösztöndíjas ponthatár emelkedjen, hiszen az hátrányosan érintene egyes jelentkezőket.

Tavaly kellemes meglepetés érte a felvételizőket

Tizenhat szakon - köztük a legtöbb gazdasági alapszakon, a jogász osztatlan képzésen és a kommunikáció- és médiatudomány szakon - már tavaly is a miniszter határozta meg előzetesen az állami ösztöndíjas képzés ponthatárát, de akkor egy intézményben sem húzták meg magasabban a limitet. Sőt, a ponthatárokat lejjebb kellett vinni, mert túl kevés hallgató került volna be állami ösztöndíjas képzésre.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) ugyanis 2013. januárjában arról állapodott meg, hogy minden szakon a felvettek 10-20 százaléka kezdheti meg állami ösztöndíjas formában a tanulmányait - igaz, ez a ponthatárok korrigálásával sem teljesült. 2013 novemberében újabb megállapodást kötöttek: ebben az állt, hogy a miniszter "a 16 szakon ismét előzetes ponthatárt állapít meg, és az azt elérő vagy meghaladó, felvételt nyert hallgatók számára magyar állami ösztöndíjas helyet biztosít". 

A 2014-es felvételi összes ponthatárát itt nézhetitek meg.

A 16 szak előzetes ponthatárai a 2014-es felvételin

Alkalmazott közgazdaságtan: 465

Andragógia: 430

Emberi erőforrások: 443

Gazdálkodási és menedzsment: 460

Gazdaságelemzés: 465

Igazságügyi igazgatási: 424

Jogász: 464

Kereskedelem és marketing: 449

Kommunikáció és médiatudomány: 455

Közszolgálat: 440

Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási: 410

Nemzetközi gazdálkodás: 460

Nemzetközi tanulmányok: 465

Pénzügy-, és számvitel: 458

Turizmus-vendéglátás: 428

Üzleti szakoktató: 440

Az idén a 2013-as "korrigált" ponthatárokat kellett elérniük a jelentkezőknek - legalábbis mindenki erre számított. Hiába félreérthető azonban a megállapodás szövege, a felsőoktatási törvényben csak annyi áll: "a felsőoktatási intézmények által folytatott szakos képzéseken a magyar állami ösztöndíjjal támogatott képzésre történő éves felvétel feltételeként teljesítendő minimális felvételi követelményt (pontszámot) a miniszter határozata állapítja meg". 

Felsőoktatási szakképzés, alapképzés és osztatlan képzés esetén pedig "a felvételről a felsőoktatási intézmény a jelentkezők teljesítménye, az adott intézményre megállapított maximális hallgatói létszám szakos hallgatói kapacitása, valamint a jelentkezők által összeállított jelentkezési sorrend figyelembevételével országosan egységes rangsorolás alapján dönt”.

©

A felvi.hu-n közzétett Felvételi tájékoztatóban is minimum pontszám szerepel a 16 szak ponthatárait mutató lista feletti szövegrészben, amely ugyanakkor egyes esetekben lefelé is módosulhat. Így aligha van esély arra, hogy a Corvinus ponthatárait - amelyekről nem az intézmény, hanem a központi algoritmus "dönt" - utólag felülbírálják.

Az ok: a szakos kapacitás

Az államtitkárság levelében azt írta: a turizmus-vendéglátás szak nappali munkarendű képzésének felvehető létszámkapacitása 80 fő volt, ennek megfelelő létszámban kerültek besorolásra a jelentkezők, a felvételi ponthatár pedig a legkisebb felvételi pontszámmal bekerülő pontszáma volt. A turizmus-vendéglátás szakra valóban szinte mindenki - 79 fő - állami ösztöndíjasként került be. Ugyanez a helyzet a nemzetközi gazdálkodás és a kereskedelem és marketing alapképzésen is: előbbin 120-as kapacitás mellett 114-en kerültek be támogatott helyre - önköltségesre egy fő -, utóbbin pedig 160-as kapacitás mellett 155-en kezdik állami ösztöndíjasként a képzést - fizetősre két hallgatót vettek fel.

A szakos kapacitás - amelyet a felvi.hu-n, az adott képzésnél tudtok megnézni - azt mutatja, hogy állami ösztöndíjas és önköltséges képzésen összesen hányan kerülhetnek be. A 2013-as felvételi óta elvileg mindenki, aki eléri a minimumponthatárt, és befér a kapacitásba, támogatott formában kezdheti meg a tanulmányait. A legtöbb alap- és osztatlan szakon a minimumponthatár 260 pont volt, a tizenhat szakon pedig a miniszter által meghatározott ponthatár.

Annak az oka, hogy a Corvinus képzésein néhány hely így is fennmaradt, valószínűleg az, hogy a ponthatár alatt több felvételizőnek ugyanolyan pontszáma volt: azonos pontszámmal az egyetemnek minden jelentkezőt fel kell vennie, így azonban meghaladhatták volna a szakos kapacitást.

A szakos kapacitással indokolta a magasabb ponthatárokat a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is. Az Eduline kérdésére azt válaszolták: az érintett 16 szakra vonatkozó ponthatárok ahogy tavaly, úgy idén sem az egyes intézmények egyedi ponthatárai voltak, hanem minimumponthatárok. "Ahogy az általános minimumponthatártól is jelentkezett eltérés a legtöbb szakon, a 16 szak esetén is előfordulhatott ilyen a saját minimumponthatárukhoz képest" - írták.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!