"Ne lepődjön meg senki, az iskolák militarizálására nem ez az első kísérlet"

„Az iskolák militarizálására nem ez az első kísérlet - pár hónapja az iskolai lőterek kialakítása volt napirenden, amihez azóta forrásokat is rendelt a kormány” - írja a honvédelmi intézkedési terv készítésének előírásáról a Tanítanék Mozgalom.

Forrás: Túry Gergely

„Persze azon még nem kellene felháborodni, hogy meg kell határozni, mi a teendő, ha baj van (természeti vagy egyéb katasztrófa, terrorcselekmény stb. esetén): nem árt tudni, hogy kinek mi a feladata, és ilyen feladata nyilván a tanároknak is van. De az iskolák SZMSZ-e tartalmaz természeti katasztrófára, illetve tűz- és bombaveszélyre vonatkozó fejezetet. Akkor most mire fel ez a nagy haddelhadd?” - teszik fel a kérdést állásfoglalásukban.

hirdetés
hirdetés

Hozzáteszik: a minisztérium arra kötelezi az oktatási-nevelési intézmények teljes körét, hogy vegyenek részt a terrorveszélyhelyzetre való felkészülés folyamatában, és segítsék elő, támogassák egy feltételezett válság kezelése során esetlegesen szükségessé váló katonai feladatok végrehajtását.

Mi az a honvédelmi intézkedési terv (HIT)?
Terrorellenes intézkedési terv. Az óvodáknak és az iskoláknak júniusig kell összeírniuk, hogy vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának. Az iskoláknak kiküldött levél szerint a potenciális terrorveszély miatt van rá szükség.

„Ne lepődjön meg senki, az iskolák militarizálására nem ez az első kísérlet - pár hónapja az iskolai lőterek kialakítása volt napirenden, amihez azóta forrásokat is rendelt a kormány” - olvasható a közleményben.

A Tanítanék Mozgalom szerint „egy honvédelmi intézkedési terv önmaga karikatúrájává válik, amennyiben óriási apparátust mozgat meg (a fent említett intézményi katasztrófa-, tűz-, bomba-fenyegetettségi leírása 1-2 oldalas, míg a jelen dokumentum mintája 34 oldalas!!!), miközben a reális veszély mértéke a valóságban kimutathatatlan”.

Kiderült, miért kell honvédelmi tervet készíteni az iskolákban

Egy Nato-kötelezettség miatt kell honvédelmi intézkedési tervet készíteni az iskolákban - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára vasárnap. Ahogy arról beszámoltunk, terrorellenes intézkedési tervet kér a kormány az óvodáktól és az iskoláktól. Az intézményeknek júniusig kell összeírniuk, hogy vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának. Az iskoláknak kiküldött levél szerint a potenciális terrorveszély miatt van rá szükség.

„Egyébként pedig miért is a pedagógiai végzettségű igazgatók feladata, hogy meghatározzák, mi a teendőjük statárium vagy háború (különleges jogrend) idején? Vannak erre megfelelő szakemberek, ahogy az iskolai tűzvédelmi szabályzatokat is évek óta ilyen szakosodott cégek készítik és ellenőrzik” - teszik fel a kérdést.

„Gyanús, hogy az intézmények többségét egyszerűen belekeverték a HIT létrehozására jogszabály szerint - és logikusan is - valóban kötelezhető, a honvédelem alá tartozó oktatási, nevelési feladatokat is ellátó egyéb intézmények (pl. katonai köznevelési intézmények) közé” - írják, hozzátéve: vagy szándékos hisztériakeltésről van szó.

Kemény hangú állásfoglalás: ez hadüzenet az iskoláknak

"Hadüzenet az iskoláknak" - így értékelte Deák Dániel egyetemi tanár a Civil Közoktatási Platform oldalán megjelent állásfoglalásában azt, hogy a kormány terrorellenes intézkedési tervet kér az iskoláktól. Ahogy arról korábban beszámoltunk, terrorellenes intézkedési tervet kér a kormány az óvodáktól és az iskoláktól. Az intézményeknek júniusig kell összeírniuk, hogy vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának.

hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X