Felsőoktatás Eduline

Bölcsészkari dékánok: reagálni kell a mesterszakok iránti növekvő igényre

Elolvasom

Az intézményvezetők szerint felül kell vizsgálni azt a korábbi oktatási kormányzati döntést, amely a mesterszakoknál a tavalyi első felvételi létszámok alapján szabta meg az idei államilag támogatott helyeket; javasolják, hogy a jelentkezési arányok szerint növeljék a keretszámokat a bölcsészettudományokban és társadalomtudományokban.

Felsőoktatás Edupress

Szimulációs labort adott át a Bosch a Műegyetemen

Elolvasom

55 milliós támogatási szerződést írt alá a magyarországi Bosch csoport és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) mikor átadták a Közép-Európában egyedülállónak számító autómechatronikai szimulációs labort. A hároméves szakmai megállapodás célja, hogy az ipari elvárások a felsőoktatásban is megjelenjenek.

Felsőoktatás Eduline

Gazdasági szimulációs "valóságshow" nyolc napon át

Elolvasom

Több mint száz egyetemista nyolc napon át együtt táborozik idén nyáron egy békési községben: ebben eddig nincs is semmi rendkívüli. Csakhogy a tábort egy valódi közgazdasági kísérleti laboratóriumként rendezik be. A lakók egy kezdeti aukción szétosztott tulajdonjogok alapján, szabad vállalkozások formájában maguk biztosítják majd a szolgáltatásokat a vécétől a büféig. A LisKaLand névre hallgató egyedülálló gazdasági szimulációs játékról Mató Kornél főszervezővel beszélgettünk.

Felsőoktatás Eduline

Három sorozat, ami eldönthette ki leszel

Elolvasom

Ügyvédek, orvosok, nyomozók, pr- és kommunikációs szakemberek, újságírók - mind mind voltak már központi szereplői egy-egy televíziós sikerszériának, kérdés viszont hogy ez mennyire hathatott a fiatal nézőkre és befolyásolhatta-e egyáltalán őket, mikor évekkel később a felvételi jelentkezési lapjukat töltötték ki.

Felsőoktatás Eduline

Egymilliárd forintos fejlesztések a tatabányai főiskolán

Elolvasom

A tatabányai több mint egymilliárd forintos fejlesztések kezdődnek, amelyek segítik a hallgatók diploma utáni elhelyezkedését, mélyítik az intézmény és a régió vállalkozásai közötti kapcsolatot - tájékoztatta a főiskolát fenntartó Edutus Zrt. vezérigazgatója szerdán az MTI-t.

Felsőoktatás Edupress

Magyar professzor kapta meg idén a Jean Monnet-díjat

Elolvasom

Palánkai Tibor, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora érdemelte ki a 2010-es Jean Monnet-díjat az európai integrációval kapcsolatos kutatásaiért, és az ahhoz kapcsolódó ismeretek oktatásában vállalt munkájáért . Palánkai professzor tevékenységének köszönhetően mára több mint 250-en oktatják szerte az országban az európai integrációs ismereteket - hangsúlyozta ki Andrulla Vasziliu oktatási-kulturális EU-biztos, Brüsszelben.

Felsőoktatás Eduline

Hány át nem vett diploma porosodik az egyetemeken?

Elolvasom

Nincs ma olyan hazai egyetem vagy főiskola, ahol a végzősök mindegyike közvetlenül a záróvizsga után át is veszi felsőfokú végzettségét igazoló oklevelét, mert nem mindenki szerzi meg az ehhez szükséges nyelvvizsgát. Akad olyan intézmény, ahol a végzősök kétharmadának raktáron porosodik a diplomája - írja a hvg.hu.

Felsőoktatás Eduline

Átejtette az amerikai elit-egyetemeket egy csaló diák

Elolvasom

A fiatal amerikai srác mindent meghamisított amire csak szemet vetett, így csinált az átlagosan tanuló, csalásért kirúgott diákból egy ösztöndíjakkal és pénzjutalmakkal elhalmozott, előadásokat tartó és több helyen tudományos munkákat publikáló zsenit. A 23 éves fiú ráadásul valószínűleg még jó darabig nem bukott volna le, ha nem veszíti el teljesen a realítás-érzékét és nem jelentkezik a legkomolyabb tengerentúli ösztöndíjakra, ahol végül kiszúrták hogy valami nem stimmel a fiú munkáival.

Felsőoktatás Eduline

Mihez kezdesz diploma nélkül?

Elolvasom

Létezik egy kicsi, de rohamosan növekvő réteg a végzős középiskolások között, akik - habár a képességeik alapján ott lenne a helyük - mégis a munkát választják a továbbtanulás helyett - hívja föl a figyelmet az érdekes trendre az angol Guardian egy nemrég megjelent cikkében. Miért döntenek így és mi a helyzet itthon?

Felsőoktatás Eduline

Átlagfizetések: 236 ezer forint diplomával, 118 nélküle

Elolvasom

Az érettségivel rendelkező pályakezdők havi bruttó átlagjövedelme 2010 elején 118 ezer forint, a diplomás pályakezdők pedig átlagosan ennek majdnem duplájára, 236 ezer forintra számíthatnak - derül ki a Workania állásportál által működtetett Merces fizetési felmérés legfrissebb adataiból.

Felsőoktatás Eduline

Vonatbaleset miatt késte le a díjkiosztót a győztes diákújságíró

Elolvasom

Múlt héten rendezték meg a 17. Országos Ifjúsági Sajtófesztivált a Millenárison, itt osztották ki -többek között- a legjobb diákújságírónak, legjobb diákfotósnak és a legjobb diákok által készített weboldalnak járó elismeréseket. Az újságírók között első helyezést elért Sándor Alexandra egy vonatbaleset miatt körülbelül öt perccel csúszott le arról, hogy a színpadon vehesse át az elismerését.

Felsőoktatás Eduline

Arculatot váltott az IBS

Elolvasom

Május elejétől arculatot váltott az IBS. Az eddigi sötétkék-pezsgő színeket a kék három másik árnyalata váltotta fel, de az intézmény eddigi jelképe, a tudás fája egyszerűbb rajzolattal továbbra is megmarad. Megújult a főiskola honlapja is.

Felsőoktatás Edupress

"Nem a szakértelem, az utánpótlás hiányzik ma Magyarországon"

Elolvasom

Nem a műszaki és természettudományi szakértelem hiányzik ma Magyarországon, hanem annak megfelelő utánpótlásával van a legnagyobb probléma - hangsúlyozta a IV. Magyar Műszaki Értelmiség Napja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen zajlott kétnapos rendezvény fő célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a műszaki és természettudományi értelmiség szerepére a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében.

Felsőoktatás Edupress

Rendőrségi ígéret ellenére tartják fenn a pécsi bűnügyi zárlatot

Elolvasom

Ugyan megállapodás született május 12-én a Pécsi Tudományegyetem és a Pécsi Rendőrkapitányság illetékesei között az egyetem irattárát érintő bűnügyi zárlat feloldásáról, május 13-án a nyomozást időközben átvett Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai arról tájékoztatták az intézmény Gazdasági Főigazgatóságát, hogy mégis fenntartják az egész irattárat érintő bűnügyi zárlatot. A május 12-ei megállapodás értelmében egy nyomozó és szakértő csapat a PTE dolgozóival együttműködve válogatta volna ki a nyomozás szempontjából releváns dokumentumokat. Az ügy átvételéről a PTE semmilyen hivatalos iratot nem kapott.

Felsőoktatás Eduline

"A cégek feláldozzák a fiatalok lehetőségeit"

Elolvasom

Hiroki japán egyetemi hallgató nemrégiben diplomázott, és örömmel látott neki első munkahelye felkutatásának. Ám hiába jelentkezett 40 céghez, egyetlen állás sem akadt a számára. Így azt tette, amit egyre több ifjú társa: annak elkerülésére, hogy az "elveszett nemzedék" részévé váljon, amely bizonytalan, rosszul fizetett állások foglya, az egyetemen maradt, és továbbra is vár a megfelelő lehetőségre.

1
513 514 515 516 517
533