szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem mindenki tudja kapásból, hogy pontosan hol és mit szeretne tanulni. Ezzel semmi gond nincs, nem mindenki álmodja meg már általános iskolában, hogy egyszer mérnök, bankár vagy jazz-zenész lesz.

1. lépés: Böngésszetek

Nézzétek át, milyen szakokat indítanak az egyetemek és főiskolák. Hiszen ahhoz, hogy megtaláljátok a megfelelő képzést, először át kell néznetek a felhozatalt. A legjobb kezdés, ha ilyenkor a Felvi szakkeresőjét használjátok. A szakkeresőben kereshettek képzési szint, szaknév, intézmény, képzési terület, érettségi követelmények szerint is, sőt azt is meghatározhatjátok, melyik településen szeretnétek tanulni.

A Felvi szakkeresőjében intézmény alapján is szűrhettek, de ha szívesen végignéznétek a szimpatikus egyetemek összes képzését, válasszátok inkább az Egyetemek, főiskolák menüt. Kattintsatok arra az intézményre, ami érdekel titeket - így megtudjátok, milyen karok működnek, és azok milyen képzéseket indítanak 2021 szeptemberében.

2. lépés: Olvassatok

Mielőtt kiválasztjátok a titeket érdeklő képzéseket, nézzetek utána, milyen tantárgyakat fogtok ott tanulni. Az egyik legjobb forrás a szakkereső „szakleírások A-tól Z-ig” menüpont. Itt a különböző képzési területek közül kell kiválasztanotok a megfelelőt, a bal oldalon pedig kiválaszthatjátok a képzési szintet, majd a szak nevére kattintva részletes leírást kaphattok.

Ha az adott egyetemi vagy főiskolai kar oldalán megtaláljátok a szak kurzuslistáját, az a legjobb. Bármennyire is unalmas olvasmánynak tűnik, nézzétek át a listát, abból ugyanis megtudhatjátok, milyen tantárgyaitok lesznek.

3. lépés: Na jó, de hova tovább?

Jogos kérdés, amely döntő lehet a jelentkezéskor. Ha meg szeretnétek nézni az elmúlt években végzettek elhelyezkedési adatait és átlagfizetését, kattintsatok Diplomás pályakövetési statisztikák oldalára. Itt összesített adatokat találtok, amelyben számos hasznos infó van az elhelyezkedésről, fizetésről vagy a munkakörökről. Nektek csak ki kell választanotok a megfelelő képzést és indulhat a keresés.

Akár képzésekre, akár egyetemekre kerestek, megnézhetitek a korábban végzettek adatait, sőt össze is hasonlíthatjátok a szimpatikus képzéseket.

Persze fontos, hogy az átlagban mindenki szerepel - az is, aki már az egyetem mellett komoly szakmai tapasztalatot szerzett, ezért jó kezdő fizetéssel tudott elhelyezkedni egy multinál, és az is, aki nulla tapasztalattal talált állást, és nem keres túl jól.

©

4. lépés: Tegyetek fel minden kérdést!

Még van idő a jelentkezési határidőig. Ne féljetek kérdezni, ha valamit nem találtok meg az egyetemek, főiskolák oldalán. A legtöbb intézménynek van felvételizőknek szánt oldala, de az egyetemek, főiskolák zöme a Facebookon is válaszol a kérdésekre.

5. lépés: Nézzetek szét a "környéken"

Bár a vírushelyzet miatt idén ez jóval nehezebb, hiszen az egyetemek nem szerveznek rendes nyíltnapokat, de szerencsére online is lehet informálódni. Megnézhetitek, milyenek az épületek vagy azt, hogy milyenek a kollégiumok és merre vannak? Az is fontos, hogy van-e a közelben jó étterem vagy edzőterem, esetleg mozi. 

+1 lépés: (Tényleg) kérdezzetek!

Érdemes beszélgetni a kiválasztott szakon tanulókkal - ők valószínűleg már jobban látják, merre tudnak elindulni a diplomájukkal. A legjobb azonban, ha olyan - két-három éves tapasztalattal rendelkező - fiatal diplomást találtok, aki ugyanezen a szakon végzett. Érdemes meghallgatni az élményeit az álláskeresésről, kérjétek meg, hogy meséljen a munkahelyi feladatairól, volt évfolyamtársai karrierjéről.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!