Felsőoktatás Eduline

Jogosan szednek pénzt az elbukott tantárgyakért az egyetemek?

Elolvasom

Akár százezer forintot is fizethetnek a Miskolci Egyetemnek azok a hallgatók, akik háromszor vagy annál többször vették fel ugyanazt a tantárgyat. Az intézmény belső szabályzata szerint tárgyanként háromezer forintot kell átutalni az intézmény számlájára - a mérnökhallgatóktól ezt az összeget most 2008-ig visszamenőleg kérik.

Felsőoktatás Eduline

Lefagy, kidob, elérhetetlen? Így használd az ETR-t és a Neptunt

Elolvasom

Több tízezren használják, sokak számára mégis szitokszónak számít: az ETR, a Neptun és az ETN – elvileg – a tanulmányi ügyintézést könnyítené meg, ennek ellenére aligha van olyan egyetemista vagy főiskolás, akinek ne okozott volna már gondot a tantárgyfelvétel vagy éppen a vizsgákra való jelentkezés. Utánajártunk, mi okozhatja a webes tanulmányi rendszerek hibáit, és mire lehetne még használni az ETR-t és Neptunt.

Felsőoktatás Eduline

Így trükköznek a vizsgajelentkezéssel a hallgatók

Elolvasom

Elérhetetlen volt a győri Széchenyi István Egyetem Neptun rendszere a vizsgaidőszak előtt: az egyetem főtitkára szerint hiába lenne több szerver, akkor sem tudnának 12 ezren egyszerre belépni a rendszerbe, ahol többek között a vizsgákat vehetik fel a hallgatók. Ráadásul néhány trükköző informatika szakos hallgató miatt szigorítani kellett a neptunos vizsgajelentkezés szabályain.

Felsőoktatás Eduline

Saját tapasztalataim az ELTE BTK-n

Elolvasom

Érettségi után kezdtem csak igazán izgulni - természetesen a felvételi miatt. Ugyanis az új pontszámítási módszer kiszámíthatatlan volt. Emlékszem, kéz a kézben izgultunk a ponthatárok éjszakáján osztálytársaimmal. Igazán szerencsésnek mondhatom magam, mert Magyarország, sőt Európa vezető egyetemére, az Eötvös Loránd Tudományegyetemre sikerült bejutnom. Meglepő módon alacsony volt a ponthatár, mindössze 320 pont elegendő volt ahhoz, hogy felvegyenek germanisztika szakra. Így lett belőlem német szakos hallgató.