Felsőoktatás Eduline

"A lógást nem fogja finanszírozni az állam" - interjú Hoffmann Rózsával

Elolvasom

A vizsgalehetőségek számát a hallgatói érdekképviselet és a több mint 55 ezer tagot számláló Facebook-csoport tiltakozása ellenére is szabályozná az új felsőoktatási törvényben az oktatási államtitkárság, az elmúlt hónapokban komoly vitákat kiváltó jogszabályt még a nyári szünet előtt elfogadhatja az országgyűlés. Az eduline kérdéseire Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár írásban válaszolt.

Felsőoktatás Eduline

"Ennek a fele sem fog megvalósulni" - interjú Hiller Istvánnal

Elolvasom

„Aki azt hiszi, hogy attól jobb lesz a felsőoktatás színvonala, ha negyven százalékkal kevesebb hallgatót vesznek fel az egyetemek és főiskolák, az semmit nem ért az oktatás világából” – mondta Hiller István volt oktatási és kulturális miniszter, aki az eduline-nak arról is beszélt, mi jelenthet megoldást a vidéki főiskoláknak, és mennyibe kerülne a tanárok központi bérfinanszírozása. Interjú.

Közoktatás Eduline

Az iskolaigazgatók biztos nem járnak jól a kormány tervével?

Elolvasom

Azzal, hogy a közoktatási intézmények teljes egészében állami fenntartásba kerülnek, nem olcsóbb, hanem drágább lesz a rendszer - állítja a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Gémesi György szerint az intézményvezetők állami kinevezése pedig egyértelműen politikai döntést rejt.

Közoktatás Eduline

Ennyi pénzért ki megy tanárnak?

Elolvasom

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének pedagógusképzési tagozata támogatja az osztatlan, kétszakos pedagógusképzés bevezetését, de nem kizárólagos jelleggel. Az érdekvédelmi szervezet szerint amíg a tanárok megélhetési gondokkal küzdenek, nem nő a pályakezdők száma.

Közoktatás Eduline

Hol keresnek évi 12 millió forintot a tanárok?

Elolvasom

Akár évi 11-12 millió forintot is kereshet egy tapasztalt, húsz éve a pályán lévő pedagógus az Egyesült Államokban. Németországban és Nagy-Britanniában sem sokkal alacsonyabbak a tanári fizetések, pedig az általános iskolákban már bachelor végzettséggel is lehet tanítani. Mi alapján kapják fizetésüket a pedagógusok Európa más országaiban, és milyen feltételeknek kell megfelelniük ahhoz, hogy feljebb lépjenek a bértáblán?

1 2 3 4