Nyelvtanulás Eduline

Meglepő tervvel állt elő Hoffmann államtitkársága: kötelezővé tennék a latint

Elolvasom

Kötelezővé tenné a latinoktatást a nyolcosztályos gimnáziumokban az oktatási államtitkárság, a változtatás több mint száz középiskolát és több ezer diákot érintene. Az már most biztos, hogy az ötödik és hatodik évfolyamban bevezetik a „latin örökségünk” nevű tantárgyat, hetediktől pedig elkezdődik a latin nyelv oktatása. A kerettanterv kidolgozói szerint a latin "megalapozza a közjóra, a nemzeti és társadalmi összetartozásra való törekvést".

Nyelvtanulás Szabó Fruzsina

Meglepő nyelvvizsgatervvel állt elő Hoffmann Rózsa államtitkársága

Elolvasom

Új, az alapfokúnál is alacsonyabb szintű nyelvvizsgát hozna létre az oktatási államtitkárság – derül ki az erőforrás-minisztériumban készített nyelvoktatási stratégia tervezetéből. Az eduline úgy tudja, az új nyelvvizsgát elsősorban a szakiskolásoknak szánja az államtitkárság. Külföldön alig van példa A2-es szintű vizsgára, az itthoni statisztikákban viszont jól mutatna.

Nyelvtanulás Eduline

Orosz rulettet játszik Hoffmann Rózsa a nyelvoktatással?

Elolvasom

Nyelvoktatási stratégián dolgozik az oktatási államtitkárság – egyelőre csak ebben lehetnek biztosak a nyelviskolák és nyelvvizsgaközpontok vezetői, valamint a nyelvtanárok. Az államtitkárság eddig szinte az összes kiszivárgott információt cáfolta, egy dolog kivételével: a középiskolásoknak két idegen nyelvet kell majd tanulniuk, nyelvvizsga nélkül pedig senki nem felvételizhet egyetemre vagy főiskolára.

Nyelvtanulás Eduline

Hoffmann Rózsa megint elnézett valami fontosat?

Elolvasom

"Igen, igaza van Hoffmann Rózsáéknak, valóban sokkal könnyebb angolul tanulni például a német után, és lehet, hogy szerepet játszott ez is abban, hogy ezúttal igazi örömmel vetettem bele magam a nyelvtanulásba, hogy két évvel később már eredetiben olvashassam Oscar Wilde-tól Az önző óriást" - olvasható az Egyenlítő blogon.

Nyelvtanulás Eduline

Miért nem szereti az angol nyelvet Hoffmann Rózsa?

Elolvasom

Bizonyos szempontból talán mégis jobban járnánk, ha a nyelvoktatási stratégia mögött Hoffmann Rózsa kifinomult ízlését láthatnánk, így ugyanis lenne értelme az egésznek. Jelen változatában ugyanis ez a stratégia épp a legfontosabb alapelvről feledkezik el, amely szerint az idegen nyelv ismerete épp olyan alapeszköz, mint az olvasás, írás, avagy számolás: nélküle nem tudunk létezni, vagy legalábbis sikeresnek lenni a modern világban - írja a Hírszerző.

Nyelvtanulás Eduline

Újabb változások: megszüntetik az előkészítő osztályokat, kötelező lesz a nyelvvizsga

Elolvasom

Minden középiskolában legalább két idegen nyelvet kell tanítani, megszűnnek a nyelvi előkészítő osztályok, és csak középfokú nyelvvizsgával lehet főiskolára vagy egyetemre jelentkezni - a Magyar Hírlap szerint ezt tartalmazza az oktatási államtitkárság heteken belül a kormány elé kerülő új nyelvoktatási stratégiája.