Felsőoktatás Eduline

"Számomra ez egy oázis" - interjú a volt kultuszminiszterrel

Elolvasom

Milyen az igazi egyetem? Bozóki Andrásnak van összehasonlítási alapja, hiszen megfordult már a világ legjobb egyetemein is, mégis azt mondja, számára a budapesti Közép Európai Egyetem az első. De beszélt még nekünk a tandíjról, a sokat kritizált bolognai-rendszerről és a diplomák elértéktelenődéséről is.

Közoktatás Eduline

Kutatóbázisok a Debreceni és a Nagyváradi Egyetemen

Elolvasom

Míg Nyugat-Európában már hagyománya van annak, hogy egy kutatóintézet nemcsak több helyszínen, hanem több országban is rendelkezik kirendeltséggel, a brüsszeli Jean Monnet Alapítvány segítségével létrehozott euró-regionális intézet, az Institute for Euroregional Studies (IERS) Közép-Európában egyedülálló. A Debreceni Egyetemen és a Nagyváradi Egyetemen működő két kutatóintézet legfőbb feladata a két város határon átívelő közös fejlesztésének, illetve a Hajdú-Bihar – Bihor Eurorégió gazdasági fejlődésének tudományos megalapozása. Az IERS a közösen végzett kutatómunka legfrissebb eredményeiről 2008. november 10. és 11. között tart kétnapos nemzetközi tudományos konferenciát Debrecenben.

Közoktatás Edupress

Kritika és kreativitás nélkül nincs tehetséggondozás

Elolvasom

Egészséges társadalom tudás-elit nélkül nem létezik. A megszerzett tudáson és a tehetség kibontakozásán alapuló elitre szüksége van Magyarországnak - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Kiemelt szakkollégiumok az egyetemi tehetséggondozásban című konferencia nyitóelőadásán.