Közoktatás Eduline

Magyarból rontottak, matekból javítottak a felvételiző diákok

Elolvasom

Összességében jobb eredmények születtek a tavalyinál a hat-, a nyolc- és a négyosztályos középiskolák írásbeli vizsgáin - derül ki az Oktatási Hivatal honlapján közzétett összegzésből. A felvételről vagy elutasításról szóló értesítést a jelentkezők és az általános iskolák április 27-ig kapják meg.

Érettségi-felvételi Edupress

A turizmus-vendéglátás és a tanár szak az idei sláger

Elolvasom

A turizmus-vendéglátást választotta a legtöbb alapszakra jelentkező, melyet a népszerűségi listán a gazdálkodási és menedzsment, majd a jogász szak követ. A mesterképzések esetében a tanár képzést jelölték meg a legtöbben, háromszor annyian, ahányan a második legkedveltebb nemzetközi tanulmányok szakot - derül ki a felvi.hu összeállításából. A jelentkezők átlagosan három szakot jelöltek meg, rekorderként azonban volt olyan is, aki ötven képzést írt fel jelentkezési lapjára.

Érettségi-felvételi Eduline

Legnépszerűbb szakok listája az idei felvételin

Elolvasom

Az idén is tovább nőtt a felsőoktatásba jelentkezők száma. Valamivel kevesebb mint 140 ezren jelöltek meg legalább egy felsőoktatási intézményt – ez a 2009-es évhez képest majdnem 10 százalékkal több jelentkezést jelent, és bár a legnépszerűbb képzési területek és szakok rangsora nem változott, az egyes helyekre jelentkezők számában mégis jelentős mozgások történtek.

Felsőoktatás Edupress

Továbbtanulás: mik a legnépszerűbb képzések?

Elolvasom

Nem változott tavalyhoz képest az egyes tudományterületek népszerűségi listája, a képzésekre jelentkezők között továbbra is a gazdaságtudományi terület áll az első helyen, azt a műszaki és bölcsészettudományi képzések követik - derült ki az Educatio legfrissebb elemzéséből. Érdekesség viszont, hogy az arányok módosultak és idén a legnépszerűbb négy területre kevesebben aspirálnak, a korábban rendkívül népszerű kommunikáció-médiatudomány képzésekre például egyötödével estek vissza a jelentkezések.

Érettségi-felvételi Eduline

Matekérettségi felkészítő: függvények

Elolvasom

Az elmúlt évek érettségi feladatsoraiban a függvények közül legtöbbször a másodfokú függvénnyel lehetett találkozni. Ha tudod, mit kell tenni a parabolával (ami az x négyzet függvény képe) különböző függvénytranszformációk esetén, és ismered a függvényjellemzés szempontjait, már nyert ügyed van. A tavalyi májusi érettségi 17. feladata is ezt mutatja.