Közoktatás Edupress

31 ezer dollár: ennyi az amerikai diákok átlagos tartozása

Elolvasom

Egy átlagos amerikai egyetemista felsőfokú tanulmányi befejezéséig 31 ezer dolláros adósságot halmoz fel, ami 73 százalékkal több a hat évvel ezelőtti adatoknál. Ráadásul, míg 2004-ben a diákok 24 százaléka fizette tandíját a hitelkártyáján rendelkezésére álló keretből, addig idén ez az arány már 30 százalék. A jogalkotók törvénymódosításokkal igyekeznek megfékezni a fiatalok eladósodását, ám a válság miatt megnehezedett körülményekre hivatkozva egyre többen követelik, hogy a következő gazdaságélénkítési intézkedések egyike a diákok tehermentesítése legyen - írja a Világgazdaság a Reuters által idézett tanulmány alapján.

Közoktatás Edupress

Kommunikáció szakot indító intézményeket támogat az IAA

Elolvasom

A kommunikáció szakos hallgatók gyakorlati képzését támogatja az a pályázat, amit a Reklám Világszövetség (IAA) "A fiatalokért" néven hirdetett meg. A főiskolák és egyetemek szeptember 15-ig pályázhatnak, a nyertes intézmények pedig összesen kétmillió forintot kapnak. A pályázattal a hallgatók külföldi tapasztalatszerzését kívánják támogatni.

Közoktatás Edupress

Lengyel csapat nyerte a GE ökoversenyét

Elolvasom

A Varsói Műszaki Egyetem csapata öngerjesztő kombinált hő- és áramfejlesztő rendszerével nyerte meg a GE Energy Ecomagination Challenge "Hogyan teheted zöldebbé az egyetemedet" versenyét. Az augusztus 13-i díjkiosztón második helyezett lett a francia és harmadik a brit csapat. A Magyarországot képviselő két egyetem, a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a Szent István Egyetem (SZIE) nem jutott be a döntőbe.

Közoktatás Edupress

Visszahoznák a politikai életet az egyetemekre, főiskolákra?

Elolvasom

Szakmai munkacsoportot hoztak létre a parlamenti pártok ifjúsági szervezetei augusztus 6-án, ahol a felsőoktatási intézményekben való politizálás lehetőségeit kívánják megtárgyalni, álláspontjukkal pedig szeptember végén keresik fel a Magyar Rektori Konferenciát. A csoport felállítását Rétvári Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségének (IKSZ) elnöke kezdeményezte, aki egy héttel korábban kijelentette: vissza kell hozni a politikai életet a 20 éve politikamentessé tett egyetemekre, főiskolákra.

Közoktatás Edupress

Újabb diplomabotrány Romániában

Elolvasom

Épp mikor a bukaresti székhelyű Spiru Haret Egyetem ügye csendesedni látszott, újabb, ezúttal a romániai felsőoktatás nagyját érintő okirat-hamisítási botrány pattant ki: hamis vizsgaigazolások, hamis érettségi diplomák és pénzért hitelesített oklevelek után nyomoznak a hatóságok. Ecaterina Andronescu oktatásügyi miniszter úgy nyilatkozott: "nem csak az egyetemi, de a középiskolai hálózat is súlyos korrupcióval küzd" - írja a Kitekintő.

Közoktatás Edupress

Romániai diplomagyár: elértéktelenedhetnek az egyetemi papírok

Elolvasom

Miközben a román egyetemisták attól tartanak, hogy bukaresti Spiru Haret egyetem körül kirobbant botrány miatt az Európai Unió nem fogad majd el egyetlen romániai diplomát sem, és ezért azt kérik az oktatási minisztertől, hogy kényszerítse az intézményt a törvények betartására, addig több intézmény rektora bejelentette, nem veszi fel az Spiru Hareten végzett hallgatókat magiszteri képzésébe, amennyiben a miniszter úgy dönt, az ott szerzett papír érvénytelen - írja a Transindex.

Közoktatás Eduline

12 tipp: mit tegyél és mit ne az egyetemi éveid alatt

Elolvasom

Nem mindenki tudja 15-16 éves korában, hogy mivel fog/szeretne foglalkozni miután befejezte a tanulmányait, sőt sokan még a diploma megszerzése után sem biztosak abban, hogy az az irány, amit korábban választottak jó döntés volt-e. Akik tudják, azok szerencsésebbek, és valószínűleg azon a pályán fognak dolgozni, amit már réges-régen megcéloztak. A most következő tanácsok azonban nekik is hasznosak lehetnek egyetemi éveik alatt.

Közoktatás Edupress

A felvételizők szerint is emelni kellene a minimum ponthatárat

Elolvasom

A középiskolások egyetértenek a felsőoktatási intézményvezetők álláspontjával, mely szerint 200 pontra emelnék a 160 pontban meghatározott felvételi minimumot - derült ki a Felsőoktatási Információs Szolgálat (FISZ) kutatásából. 264 érettségit adó középiskola 3086 diákja vett részt a kutatásban, akik 2008-ban, 2009-ben, 2010-ben tesznek érettségi vizsgát, és biztosan szeretnének továbbtanulni valamely felsőoktatási intézményben.

Felsőoktatás Eduline

Mire lett volna elég a felvételi pontszámod 2008-ban?

Elolvasom

Egy hét múlva ilyenkor már nyilvánosak lesznek a felvételi pontszámok és lezárul az idei érettségi-felvételi időszak első felvonása (a másodikra még a pótfelvételik formájában várni kell). Addig is érdemes megnézni, hogy tavaly hogy alakultak a ponthatárok, hová kellett a legtöbb és hová a legkevesebb pont a bekerüléshez.

Felsőoktatás Eduline

Egyre több ausztrál diák tervezi, hogy a mezőgazdaságból fog megélni

Elolvasom

Ausztráliában több egyetemen észlelték, hogy a mezőgazdaság iránti érdeklődést felváltja az eddig divatos gazdasági és más tudományágakat, amelyek az utóbbi száz év legaszályosabb évtizedében voltak népszerűek. Az aszály tavalyi megszűnésével a mezőgazdaság, az ausztrál gazdaság fő ágazata csábító karrierlehetőséggé vált, hiszen ezen a területen nincs hiány állásokban.

Felsőoktatás Eduline

Top szakok 2009-ben: az egyetemek és főiskolák versenye

Elolvasom

Tavaly óta tarol a turizmus és vendéglátás, a korábban biztos befutónak számító gazdálkodási és menedzsment szak ennek következtében idén is be kell hogy érje a második hellyel. A húsz legnépszerűbb szak listáján nagy nyerteseket és kevésbé nagy veszteseket is találunk, de a mindent eldöntő ponthatárokra még várni kell jövő hét csütörtökig.

Közoktatás Edupress

Névtelen levélben vádolták pazarlással a SZIE rektorát

Elolvasom

Az oktatási miniszternek eljuttatott névtelen levélben vádolták meg a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) rektorát, Solti Lászlót "esztelen pazarlással" - írja az Index. A levélben az intézményvezető 4,7 millió forintos fizetéséről, illetve 14 millió forintos féléves jutalmáról írnak, miközben a tanszékeken várhatóan kifizetési korlátozásokat kell majd bevezetni. Hiller István oktatási tárcavezető az egyetem vezetőit kérte fel a tisztázásra.

Felsőoktatás Eduline

A világ legjobb és legdrágább egyetemei

Elolvasom

Bárhol legyenek is a világ legnagyobb, leghíresebb és legszínvonalasabb egyetemei, az intézmény filozófiája mindenütt ugyanaz. Ez az a hely, ahol az alapítók, az oktatók és a hallgatók ugyanannak a "szent célnak" a végrehajtására szövetkeznek: legjobbnak lenni a legjobbak között.

Felsőoktatás Eduline

Ösztöndíjjal külföldre: Az Erasmus nyomában

Elolvasom

Évente több ezer magyar diák utazik Európa különböző országaiba azért, hogy ott egyetemre járhasson és nyelvet tanulhasson. A program egyre ismertebb és népszerűbb a hazai felsőoktatásban és ma már azzal is tisztában vannak a résztvevők, hogy a kint eltöltött néhány hónap milyen hosszútávú előnyökkel járhat. Azt azonban továbbra is kevesen tudják, hogy milyen feladatokkal és kötelezettségekkel jár az ösztöndíj, és milyen feladatai vannak a jelentkezőnek az utazás előtt és után.

Közoktatás Edupress

Akik nem jutnak el a diplomáig: lomorzsolódás és évismétlés

Elolvasom

Nem ösztönzi a diákokat a diploma mihamarabbi megszerzésére a 2005-ben elfogadott felsőoktatási törvény - véli az Állami Számvevőszék (ÁSZ), melynek jelentése szerint növekszik a diploma megszerzésének átlagos időtartama Magyarországon. A reform hatásait vizsgálva az ÁSZ megállapította: több tízezres különbség tapasztalható az első évfolyamos illetve a diplomát szerző hallgatók száma között - írja a Népszabadság.

Közoktatás Eduline

A nagy egyetemek az új képzési rendszer nyertesei egy elemzés szerint

Elolvasom

Az öt nagy egyetem vonzotta az idén a felsőoktatásba jelentkezők harmadát, az adatok szerint tovább erősödött a klasszikus nagy intézmények dominanciája; a ranglista élén továbbra is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) áll - olvasható a Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján közzétett friss elemzésben.

Közoktatás Eduline

Már nyolc milliárdot bukott a Harvard

Elolvasom

A minap jelentette be a Harvard, hogy lassítja Allston-i beruházásait, Boston tövében, köszönhetően annak, hogy erősen, több milliárd dollárral csökkent az egyetem dotációja pénzügyi évének első négy havában, és persze más gazdasági nyomás is nehezedik a projektre

1
49 50 51 52 53 54 55