Közoktatás Eduline

Nálunk jövő hétig még várni kell, de Angliában már döntöttek az érettségiről – ezek a nap hírei

Elolvasom

A Debreceni Egyetemen szimulációs gyakorlatokkal készítik fel a végzős hallgatókat a koronavírusos betegek kezelésére. Angliában kiderült, mi alapján fogják megkapni az érettségi eredményeiket a végzős diákok, nálunk azonban erre a döntésre még jövő hétig várni kell. Összeszedtük a mai nap legfontosabb oktatási híreit.

Érettségi-felvételi Eduline

Ezek voltak a legnagyobb botrányok az érettségin - vajon mi lesz idén?

Elolvasom

Tavaly sem zajlott zökkenőmentesen az érettségi, több helyen ugyanis már a vizsgák előtt jóval tudták a diákok a feladatokat. Bár a 2019-es botrányoknak nem lett hatása a diákokra, rendesen fokozta a hangulatot. Az idei érettségi helyzete sem tisztázott még, azonban a válaszra még vári kell. Addig is a nosztalgia kedvéért most összeszedtük a magyar érettségirendszer legnagyobb botrányait.

Érettségi-felvételi Eduline

Érettségi botrányok: van, aki 50 ezer forintért árulta a tesztet, máshol a tanárok árulták el a megoldásokat

Elolvasom

Az elmúlt évtizedben rendben zajlott az érettségi, ám korábban volt olyan év, amikor több középiskola végzősei már napokkal az érettségi megkezdése előtt ismerték a tételcímeket, máskor véletlenül az egy évvel korábbi feladatsor került a tesztbe. A romániai érettségizők kenőpénzt ajánlottak fel a vizsgáztató tanároknak, de jó néhány brit pedagógus is bajba jutott, mert segített a dákoknak.

Közoktatás Unyatyinszki György

Vizsgázik az érettségi: kiszivárgott tételsorok, rádióban beolvasott megoldókulcsok és félreérthető feladatok

Elolvasom

A mai napig él a Moszkva tér legendája, de az elmúlt években már csak helyi szintű kisebb csalásokra derült fény az érettségik során. A botrányokat sokszor nem is a diákok, hanem maga a rendszer szolgáltatta hibás feladatsorokkal, kiskapukkal és technikai hibákkal. Kronológiába rendeztük nektek a legsúlyosabb eseteket.

Érettségi-felvételi Czervan Andrea

Pletykás nyomdászt nem engednek az érettségi közelébe

Elolvasom

Titkos szobákban állítják össze, titkos raktárakban őrzik, pletykás nyomdászok pedig a közelébe sem mehetnek: kacskaringós utat járnak be az érettségi feladatsorok, mire a tételkészítő bizottságtól a vizsgázókhoz kerülnek. Van itt fegyveres őr, titoktartási szerződés és zsebtilalom is - akár egy B kategóriás akciófilmben.

Érettségi-felvételi Eduline

Elnézett dátumok, kiszivárgott tételek: az elmúlt évek érettségi botrányai

Elolvasom

Egyelőre úgy fest, hogy a 2010-es írásbeli érettségik rendben lezajlottak – és ez nem kis dolog. Nem voltak ugyanis mindig zökkenőmentesek az elmúlt húsz év érettségi időszakai, a tétellopásoktól kezdve az írásbelik felcserélén át nagyjából minden létező módon sikerült már elrontani a vizsgákat, sőt olyan is előfordult, hogy egy igazgató elnézte a dátumot és egy héttel a hivatalos időpont előtt íratta meg az érettségit.