szerző:
Eduline

Ha évek óta küzdesz az angol nyelvvel, mégsem érzed úgy, hogy ott tartanál, ahol szeretnél, akkor célszerű elgondolkoznod azon, hogy a választott módszer vajon valóban neked való-e. Íme, öt tipp a nyelvtanuláshoz.

©

Készíts szókártyákat 

Ha az iskolában megszoktad már, hogy a nyelvtanulás a szavak memorizálásából áll, akkor gyorsan érdemes szemléletet váltanod, ugyanis a szótárfüzetszerű angol – magyar szópárok bemagolásánál sokkal izgalmasabb és maradandóbb, ha szófordulatot tanulsz, azok jelentését példamondatokon keresztül jegyzed meg. Az új szavakat és kifejezéseket szótárfüzet helyett írd ki kis cetlikre, egyik oldalára magában, a másik oldalára kifejező példamondatokban. A szókártyákat bármikor, bárhová magaddal viheted és akár munkába menet a buszon, vagy ebédszünetben is gyakorolhatsz - tanácsolják az új magyar módszer, a különböző tanulási technikákat regényekkel, hangoskönyvvel és feladatokkal vegyítő LeveltyBooks programjának szakemberei.  

Rajzold le

Ha nem próbáltad még, itt az idő! Próbáld ki, hogy az angol kifejezés mellé odarajzolod jelentését. Nem szükséges, hogy őstehetség legyél, a lényeg, hogy számodra felismerhető legyen az alakzat. Ha működik, akkor nagy valószínűséggel vizuális típusú tanuló vagy, ami azt jelenti, hogy hamarabb ragadnak rád azok az információk, amiket látsz. Használj színeket, formákat, és még azokhoz a szavakhoz és kifejezésekhez is társíts valamilyen képet, amelyek teljesen fogalmiak.

Nem csak a nyelvtanulás fontos: hét ok, amiért megéri cserediáknak jelentkezni

Egy tavalyi felmérés szerint a magyar középiskolások főként a nyelvtanulás kedvéért lennének legszívesebben cserediákok. Az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány jelenleg külföldön élő cserediákjai is azt mondják, hogy legtöbbjük nyelvtudása már a kint tartózkodásuk első hónapja alatt látványosan fejlődött, még akkor is, ha korábban egy szót sem beszéltek az adott ország nyelvén.

Hallgasd magad, hallgass másokat

Ha már régóta úgy érzed, hogy a tankönyvek és munkafüzetek nem kötik le eléggé a figyelmedet, akkor érdemes olyan módszereket is kipróbálnod, ami az auditív tanulóknak való. Azok, akik ebbe a csoportba tartoznak, hallás alapján sokkal könnyebben tanulnak. Használhatsz hangoskönyvet, hallgathatsz angol nyelvű előadásokat, és ha nemcsak auditív, de muzikális is vagy, a zeneszámok hallgatása lesz számodra az egyik legfontosabb kulcs ahhoz, hogy az angolt végre tényleg magadénak érezhesd. A szókincsed bővítésében pedig a leghatékonyabb módszer, ha a telefonodra hangosan felmondod a tanulandó kifejezéseket, majd napközben többször visszahallgatod.

Állj fel az asztaltól, mozogj

A harmadik tanulási típusba a kinetikus tanulók tartoznak. Ők azok, akikre azt szokták mondani, hogy „örökmozgók”. Nehezükre esik a könyv fölött gubbasztani és magolni. Ha ebbe a csoportba tartozol, akkor kifejezetten fontos, hogy olyan tanulási módszert találj, ami neked való –erre a típusra helyezik általában a legkisebb hangsúlyt, főleg az általános alsó tagozat felett. Ez nem véletlen, hiszen a mozgást nehéz a készen kapott tananyagba kódolni. Érdemes edzéssel összekötni a tanulást, például futás közben hallgatni a hanganyagot, esetleg minden kifejezéshez egy mozgásformát párosítani és azzal egybekötve memorizálni. Esetleg vegyél részt élményprogramokon angolul.

A módszer, ami egy megoldásban ötvözi a különböző tanulási technikákat

Ha úgy érzed, hogy megragadtál egy szinten a nyelvtanulásban, akkor a legjobb, ha változtatsz a módszeren és olyan megoldást keresel, ami minden szempontból kielégíti igényeidet és szinten tartja motivációdat. A folytatásos történet segít abban, hogy megismerd a legfontosabb kifejezéseket és fenntartsd az érdeklődésedet. A hangos könyvet futás, torna vagy vezetés közben is hallgathatod, persze a szófán relaxálva, csukott szemmel is elmélyülhetsz benne. Mindezeknek és a kísérő feladatoknak köszönhetően a nyelvtani esetekkel és idegen kifejezésekkel annyiszor találkozol, hogy észrevétlenül beépülnek, elmélyülnek.

Így tanulhattok teljesen ingyen a világ legjobb egyetemein: íme, a kurzuslista

Ha még nem hallottátok, hogy a világ leghíresebb egyetemei világszerte ingyen kínálnak online tanfolyamokat, akkor itt az ideje körbenézni. Most egy olyan listát mutatunk, ahol ilyen ingyenes online képzéseket találhattok. Ezeket a kurzusokat nyitott online kurzusoknak nevezik, és az elmúlt években, több mint 800 egyetem több mint 10 000 ilyen nyitott online kurzust hozott létre.