Nyelvvizsga nélkül nincs diploma: 11 ezren bukták tavaly az oklevelet

Csökken azok száma, akik nyelvvizsga hiányában nem szerzik meg felsőoktatási oklevelüket - mondta az Oktatási Hivatal (OH) felsőoktatási elnökhelyettese az M1 aktuális csatornán kedden.

Forrás: MTI / Bruzák Noémi

Stéger Csilla közölte: a 2016-os lezárt adatok alapján az látszik, hogy 14 ezren voltak, akik nem tavaly záróvizsgáztak, de tavaly szerezték meg a nyelvvizsgát az oklevélhez, és 11 ezer olyan diák van, aki tavaly záróvizsgázott, de nem kapott oklevelet a nyelvvizsga hiánya miatt. Közölte: évente legalább ezerrel csökken a "bent ragadt" oklevelek száma, de még mindig jelentős.

hirdetés
hirdetés

A bent ragadt diplomákra az adatok vizsgálata alapján az jellemző - mondta Stéger Csilla -, hogy a többség az oklevél megszerzése után egy-két éven belül leteszi a nyelvvizsgát, és ez főleg azokon a szakokon jellemző, amelyeken nem egy, hanem két, illetve szakmai nyelvvizsga a követelmény. Jelezte: a hallgatók több mint ötven százaléka nyelvvizsgával érkezik, "és ez az arány is nő".

Diploma nyelvvizsga nélkül: rossz hírünk van az egyetemistáknak

Nyelvvizsga nélkül megkaphatják-e diplomájukat a 40 évnél idősebb hallgatók? Olvasói kérdésre válaszolunk. 48 éves vagyok, és még évekkel ezelőtt elkezdtem egy szakot, de még nem fejeztem be. Nyelvvizsgám nincs, és az elmúlt években nem is tanultam idegen nyelvet. Az életkorom miatt megkaphatom a diplomámat nyelvvizsga nélkül is?

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásFelsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X