Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ingyenes nyelvtanfolyamok: százezren tanulhatnak ősztől

2
Ingyenes nyelvtanfolyam
Nyelvtanfolyamok: százezer magánszemély kaphat támogatást
Forrás: MTI Fotó: Kollányi Péter

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (NYESZE) bízik benne, hogy a most induló új támogatási rendszer eredményeként a magyar lakosság idegennyelv-ismerete fejlődésnek indul, és Magyarország sereghajtóból éllovassá válhat a nyelvtudás területén is - közölte Salusinszky András, a NYESZE elnöke.

hirdetés
hirdetés

Az elnök kiemelte: a nyelvtanuláshoz megfelelő anyagi erőforrásokra is szükség van, a gazdasági válság következtében azonban az elmúlt időszakban a lakosság mellett a vállalatok, intézmények is kevesebbet tudtak erre a célra fordítani. Ugyanakkor most ismét lehetőség nyílik a nyelvtanulásra: a közeljövőben induló uniós támogatásokból megvalósuló TÁMOP-projektek egyike a vállalatoknak nyújt lehetőséget arra, hogy munkahelyi képzések megvalósításához szükséges forrásokra pályázzanak, míg egy másik projekt keretében mintegy 100 ezer magánszemély pályázhat 90 órás nyelvi képzésekre.

Salusinszky András utalt arra, hogy a KSH felmérése szerint oktatásra az átlagmagyar - saját bevallása szerint - egy korsó olcsóbb sör árát fordítja havonta. Diploma nyelvvizsga nélkül? A nyelvvizsga-amnesztiáról szóló összes cikkünket itt olvashatjátok.

Megjegyezte azt is: közismert, hogy a magyar lakosság meglehetősen rosszul áll idegennyelv-ismeret tekintetében, és Magyarország a közép-kelet európai régión belül is sereghajtónak számít. Miközben a Magyarországon megjelenő álláshirdetések több mint 60 százalékában alkalmazási feltételként jelenik meg legalább egy idegen nyelv minimum tárgyalóképes szintű ismerete, a felnőttek 20 százaléka állítja magáról, hogy beszél valamilyen idegen nyelven, a 25 és 64 év közöttiek 15 százaléka nyilatkozik úgy, hogy beszél angolul - feleannyian, mint Szlovákiában vagy Csehországban, és harmadannyian, mint Horvátországban. 

Egyértelműen kimutatható, hogy a nyelvtudás a külkereskedelem egyik alapvető mozgató rugója, és egyetemi kutatások szerint régiónkban az angol nyelv ismerete átlagosan 74 százalékkal növeli az egyes országok külkereskedelmi forgalmát - fűzte hozzá.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (2)

támogatott nylevtanulás

Edina-Karolina vagyok Budapestről, álláskereső munkanélküli, OKJ-s szakmával, melynek megnevezése : újságíró. Szívesen részt vennék a támogatott nyelvi képzésben, mert hátha nagyobb lehetőséget nyújtana a munkában való elhelyezkedéshez.
Üdv: Edina-Karolina
20/357-29-50

Új hozzászóláshirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X