szerző:
Eduline

Az utóbbi hetek botrányaira reagált a Klebelsberg Központ (KK).

Valótlanok és kártékonyak azok a sajtóban megjelent találgatások, amelyek szerint politikai alapon születtek meg az intézményvezetői pályázatokról hozott döntések. A valóság ezzel szemben az, hogy szakszerű, megalapozott és jogszerű döntéseket hozott az illetékes minisztérium. A tárca a döntési folyamat során minden körülményt, köztük a véleményezésre jogosultak javaslatait, a benyújtott pályázatokat valamint a szakmai szempontokat mérlegelve, és az intézmények jövőjét szem előtt tartva hozta meg a döntéseit.

A fenti idézetet a központ közleménye tartalmazza.

A KK azután adott ki közleményt, hogy az utóbbi hetekben botrányok sorát okozta, hogy a döntésre jogosult minisztérium több alkalommal is olyan igazgatót nevezett ki egyes intézmények élére, akiket sem a tantestület, sem pedig a szülők nem támogattak.

A törvény értelmében persze ezt megteheti a tárca, hiszen döntési jogköre nincs a tantestületnek, csupán véleményezhet.

A politikai döntés nemrég felmerült a Budapest II. kerületében lévő Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium igazgatóváltásának körülményei kapcsán. Az intézmény új vezetőjének Ferencváros fideszes alpolgármesterének tanácsadóját választották, annak ellenére, hogy a szülők és a tanárok is tiltakoztak ez ellen.

A közlemény legerősebb mondatai a végére jutottak:

Sajnálatosnak tartjuk, hogy egyesek álhírekkel, feltételezésekkel próbálják megzavarni a szülőket és pedagógusokat, akik a jól megérdemelt nyári szabadságukat töltik, készülnek a következő tanévre, vagy táboroztatják a rájuk bízott gyermekeket, fiatalokat.

A Szabó Lőrincen kívül áll a bál Algyőn, Keszthelyen és a Szinyeiben is. A botrányos váltások a Nemzeti Pedagógus Karnál is kiverték a biztosítékot.