Közoktatás Edupress

Szabó: A tandíj napi egy doboz cigi, ennyit kell befektetni

Elolvasom

A tandíj naponta egy doboz cigi ára, ráadásul nem is a legjobb minőségből - mondta Szabó Zoltán, az országgyűlés oktatási bizottságának MSZP-s elnöke a Felsőoktatási Reform Túra 2007 című, hallgatókat tájékoztató rendezvénysorozat első állomásán szeptember 26-án. A BME Kármán Tódor Kollégiumában rendezett kerekasztal-beszélgetésen Szabó Zoltán, Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár, Dibó Zoltán, a BME Hallgatói Önkormányzat elnöke és Kövesi János a BME oktatási rektorhelyettese cseréltek véleményt a reformról, és közben a PTE is megrendezte első fórumát.

Közoktatás Edupress

Új német nyelvvizsgát akkreditáltak

Elolvasom

A Nyelvvizsgát Akkreditáló Testület az elmúlt héten új német nyelvvizsga elfogadásáról döntött. A nemzetközileg is ismert Euroexam vizsgák német változatát így már államilag akkreditált nyelvvizsgaként fogadják el a felvételin. Az új, német nyelvű Euroexam vizsgákat először októberben és decemberben lehet letenni.

Közoktatás Edupress

Erdélyi utat nyert a jubileumi győztes diákcsapat

Elolvasom

A Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának tizenöt éves jubileumi rendezvénysorozata keretében sikerrel zárult a Közép-Dunántúli Régióból érkező gimnáziumi és szakközépiskolai diákok a Mit tudunk a tőzsdéről? témakörben szervezett vetélkedője szeptember 7-én.

Közoktatás Edupress

A MÜTF a sérült gyermekekért

Elolvasom

A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (MÜTF) szeptember 7-én jubileumi bált rendezett, melynek teljes tombola bevételét - a Gyermekotthon által ellátott küzdelmes feladatot elismerve - felajánlotta a tatabányai Szent József Szociális Szolgáltató Központ Fogyatékos Gyermekek Otthonának.

Közoktatás Edupress

Orvostani társaság alakult Pécsett

Elolvasom

A Pécsi Tudományegyetem ÁOK Infektológiai, Katasztrófaorvostani és Oxyológiai Intézet keretén belül megalakult az "Utazás-egészségügyi Orvostani Társaság", melynek célja a magyar utazás-egészségügy fejlesztése, a tagok tudományos ismereteinek bővítése és orvosetikai nevelése.

Közoktatás Edupress

A BMF is részt vett a rodoszi konferencián

Elolvasom

A Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) görög társintézménye, az Alkalmazott Informatika és Multimédia Intézet rendezte meg augusztus végén a 5th International Conference on New Horizons in Industry, Business and Education (NHIBE) elnevezésű konferenciát Rodoszon.

Közoktatás Edupress

TézEUsz 2011 - Pályázat az EU-elnökségi stratégiához

Elolvasom

Az EU-vonal támogatásával a 2007-2008 tanévben tanulmányi diákkonferenciákat és versenyeket szerveznek, Göncz Kinga külügyminiszter védnökségében, TézEUsz 2011 néven. A versenyen öt különböző témakörben kell a pályázóknak kifejteniük téziseiket az EU-elnökségi stratégiához kapcsolódóan. A tézisek leadási határideje október 31.

Közoktatás Edupress

Nyelvek Európai Napja van ma

Elolvasom

Az Európa Tanács 48 tagállamában hetedik alkalommal ünneplik a Nyelvek Európai Napját szeptember 26-án. Az esemény az Európa Tanács kezdeményezésére indult el a Nyelvek Európai Évének 2001-es sikerét követően azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az egész életen át tartó nyelvtanulás fontosságára, valamint az iskolai nyelvtanulás jelentőségére.

Közoktatás Edupress

Kegyelem - nemzetközi amatőrfilmszemle

Elolvasom

Október végéig lehet még benyújtani filmes pályamunkákat a Faludi Ferenc Akadémia kegyelem témájú XII. nemzetközi amatőrfilm-szemléjére kisjáték-, kísérleti- és dokumentumfilm kategóriában. Az elmúlt években szinte a világ minden tájáról érkeztek pályamunkák, de a leghangsúlyosabb a hazai főiskolások, egyetemisták jelenléte. Sok tehetséges fiatal számára jelent ez alkotási és bemutatkozási lehetőséget, a nyerteseknek pedig szakmai ösztöndíjakat, médianyilvánosságot, anyagi támogatást és technikai hátteret ajánl fel az Akadémia.

Közoktatás Edupress

OECD-javaslat az esélyegyenlőség megteremtéséért

Elolvasom

Tíz fő szakpolitikai javaslatot terjeszt elő az októberben megjelenő Ne legyen több iskolai kudarc! - Tíz lépés az oktatási esélyegyenlőség felé című, 2007-ben készült OECD-jelentés. Az Equity-projekt jelentése amellett érvel, hogy az oktatási rendszereknek igazságosnak és befogadónak kell lenniük felépítésükben, gyakorlataikban és az erőforrás-elosztásban.

Közoktatás Edupress

Koszorús: A tandíj ellen kell voksolni a népszavazáson

Elolvasom

A tandíj elutasítására szólította fel a magyar állampolgárokat a Fidelitas alelnöke. Koszorús László a Fidelitas vasárnapi tájékoztatóján hangsúlyozta, a kérdésben tartott népszavazáson mindenkinek nemet kell mondania azokra az intézkedésekre, amellyel elveszik a versenyképes tudás megszerzésének lehetőségét a fiataloktól. Daróczi Dávid kormányszóvivő úgy nyilatkozott: "a fiatalok többsége megértette: a felsőoktatási rendszer átalakítása arról szól, hogy a diákok jobban felszerelt iskolákban, használható diplomát kapjanak". Az OKM szerint a Fidelitas félrevezeti a közvéleményt.

Közoktatás Edupress

Kanada magyarországi nagykövete a NYME-en

Elolvasom

A Nyugat-Magyarországi Egyetemre (NYME) vezetett első hivatalos vidéki útja Pierre Guimond-nak, Kanada magyarországi nagykövetének szeptember 20-án. Az újonnan kinevezett diplomata szeptember 11-én adta át megbízólevelét Sólyom László köztársasági elnöknek, és elsősorban a Kanadai Nagykövetség és a Nádasdy Ferenc Alapítvány utazó kiállításának megnyitására látogatott Sopronba.

1
694 695 696 697 698
707