szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Magyar Nemzet információi szerint napokon belül nyilvánosságra hozhatják az új Nemzeti alaptantervet. Szeptembertől az általános iskolát egy opcionális előkészítő szakasz előzné meg, a diákok óraszámai, illetve a tananyag pedig csökkennének.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint nem igaz, hogy szakmai viták miatt elakadtak az új Nemzeti alaptanterv (NAT) munkálatai. A tervezett módosításokat - felmenő rendszerben - biztosan bevezetik 2020 őszén - írja a Magyar Nemzet.

Ahogy megírtuk, az eredetileg 2019 szeptemberében bevezetni tervezett új NAT-ról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter decemberben azt mondta: 2020-ban sem lesz új NAT, csak a jelenlegit módosítják. A Pedagógus Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) erre úgy reagált: elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi "korszerűtlen" dokumentum marad hatályban, az oktatást jellemző káosz miatt pedig az oktatáspolitikai vezetők lemondását és önálló oktatási minisztérium felállítását követelték. Az Emmi pár nappal később azt közölte: szeptember elsejétől koncepcionális módosításokat vezetnek be, amelyeket a kormány már elfogadott. Az Index január elején névtelen forrásokra hivatkozva írt arról, hogy a magyar nyelv és irodalom, illetve az ének-zene tantárgyak körül van még vita.

A Magyar Nemzet most azt írja, az új dokumentumban sok minden fog változni. Az iskolakezdési szabályok szigorítása miatt változás lesz az óvoda és az iskola közötti átmenetben: nem vezetnek be kilencéves általános iskolát, de az első osztály előtt lesz egy előkészítő szakasz, valószínűleg szabadon választható felkészítő osztály formájában. Az óvodák utolsó évfolyamán pedig nagyobb hangsúly lesz az iskolára való felkészülésen.

Csökkenteni fogják a diákok óraszámait, az eddigi minimum helyett pedig maximum óraszámot írnak majd elő. A tananyag összességében valamivel kevesebb lesz, egyes témaköröket más évfolyamba raknak át, a természettudományos tantárgyak komplexebb megközelítést kapnak.

Emellett változások várhatóak az idegen nyelvi oktatásban és az infrastrukturális feltételekben, a kötelező eszköz-, felszerelés- és helyiségjegyzékben.

A gyors bevezetés miatt a jövő évi tankönyvek valószínűleg nem fognak időre - február 15-ig - elkészülni, ezért a tankönyvrendelési eljárásban is lehet változás az idei évben.

Új szabályok az oktatás területén: ez vár a diákokra 2020-ban

Január elsején vagy az új év során több új szabály is életbe lép a közoktatás és a felsőoktatás, illetve az érettségi és az egyetemi felvételi területén. Íme, a teljes lista.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.