Újabb botrányos igazgatóválasztás: mindenki támogatta, de a minisztérium nemet mondott

5

Hiába támogatta a tantestület, a szülői választmány és a diákönkormányzat, az oktatási államtitkár - indoklás nélkül - elutasította a debreceni Ady Endre Gimnáziumot tizenhat éve vezető Rózsavölgyi Gábor pályázatát.

Forrás: Túry Gergely

A Debreceni Ady Endre Gimnázium vezetésére ketten pályáztak: Rózsavölgyi Gábor, aki 32 éve itt tanít, 2002 óta igazgató, és élvezi a tantestület, a szülők és a diákönkormányzat támogatását; és Türk László történelemtanár, aki soha nem tanított az Adyban, sőt középiskolában sem, viszont fideszes önkormányzati képviselő - írja a 444.

hirdetés
hirdetés

Az Ady Debrecen egyik legnevesebb gimnáziuma, három területen - drámás képzés, két tannyelvű képzés, kórusének - működik tehetségpontjuk, a HVG középiskolai listáján rendszeresen a legjobbak között szerepelnek, tavaly a 69. helyen végeztek, idegen nyelvből a legjobban teljesítettek a Hajdú-Bihar megyei középiskolák között.

A nevelőtestület tagjai közül 62-ből 61-en támogatják Rózsavölgyi vezetői programját. Türk elképzeléseit viszont 56/6 arányban leszavazták. A Szülői Választmány Rózsavölgyi pályázatát nyílt szavazással, ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatja. Türkét 3 igen, 27 nem és 1 tartózkodással nem támogatja. A Diákönkormányzat szintén egyhangúlag, 40 igen szavazattal támogatja Rózsavölgyit, tőlük Türk László egyetlen igent sem kapott, a 38 nemre jutott 2 tartózkodás.

Az igazgatói kinevezésekről a minisztérium dönt, de korábban többször hangsúlyozták, hogy figyelembe veszik a szülők, a diákok és a tantestület véleményét. Most nem ez történt: az oktatási államtitkár mindenféle indoklás nélkül utasította el Rózsavölgyi pályázatát.

Türkről egyébként azt lehet tudni, hogy az Epreskerti Általános Iskola intézményvezető-helyettese, a Nemzeti Pedagógus Kar megyei elnökhelyettese, illetve hogy tavaly megnyerte a debreceni időközi választást, és így a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője lett.

Mivel az iskolai honlapon csak az elutasítás olvasható, egyelőre nem derült ki, hogy Türk pályázatát elfogadták-e, vagy esetleg érvénytelen lett az eljárás.

Kiverték a biztosítékot a botrányos igazgatóválasztások, változást akar az NPK

Jó lenne, ha az iskolaigazgatói pályázaton elutasított jelöltek nem egy egyszerű „nemet" kapnának, hanem egy rövid indoklást is, ezt a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) kezdeményezte is a döntéshozóknál - mondta az elmúlt időszak vitatott intézményvezetői kinevezései kapcsán Horváth Péter, az NPK elnöke a Magyar Nemzetnek.

hirdetés

Hozzászólások (5)

Még mindig jobb,ha egy nem megfelelő pártkatona ül az igazgatói székben, mintha csak a pártkatonák gyerekeit vennék fel....bár lehet, hogy hamarosan erre is sor kerül....

Nahát, nem is tudtam, hogy az iskolaigazgatói állást választások útján töltik be... Mindig tudnak nekem a mai tanarak újat mondani. Csak sajnos, rendszerint kolosszális baromságokat.

Dalarew

Káderek a helyükön , csak ez az egy számít.

Amit meg ígértek azt be is tartják, és mi is ígértek? azt hogy mindenkivel,le számolunk.

Amennyiben megválasztották képviselőnek, akkor megválasztották iskolaigazgatónak is. Ez így működik. Duma nincs. Legfeljebb a gyerekek maradnak hülyék.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X