"A mai magyar iskola nem embernek való, ez nem is kérdés"

2

"A mai iskolarendszer ember- és tehetségellenes" - mondja Vekerdy Tamás pszichológus.

Forrás: MTI Fotó: Balázs Attila

Ma már az iskola is betegít. De a mai iskola nemcsak a gyerekeknek rossz, hanem a tanároknak, sőt a szülőknek is - mondta Vekerdy Tamás pszichológus a Nők Lapja Cafénak adott interjújában.

hirdetés
hirdetés

A jelmondatom: „Szard le az iskolát!”

- jelentette ki. "Az élethez való hozzáállás egyáltalán nincs összefüggésben azzal, hogy a gyerek hogyan teljesít az iskolában" - tette hozzá a pszichológus. "A mindenből kitűnő, szorgalmas kislányok ritkán emelkednek ki a felnőtt életben a társaik közül. A tehetségről ma sem tudjuk, hogy micsoda, de az biztos, hogy deviáns. Egy kiemelkedően tehetséges gyerek nem kitűnő, inkább egy-két tárgyból jó, ami érdekli, a többiből meg esetleg bukdácsol. A mai iskolarendszer ember- és tehetségellenes" - magyarázta.

Vekerdy Tamás szerint 1904-ben, ha valaki leérettségizett, bármelyik egyetemre mehetett, akkor is, ha elégségesen érettségizett. A befejezett előző iskolafokozat volt a felvétel feltétele. A pesti jogi karra például beiratkozott 4000 ember, és utána végül diplomát szerzett 400. Nem volt szelekció, a diákok önmagukat szelektálták, akinek nem ment, vagy nem tetszett, másba kezdett.

A mostani nemzedék a „teáscsésze nemzedék” – mint az amerikai kutatók mondják –  amint kikerül az iskolapadból, „eltörik”. A felvételiken nem a jegyeket kellene nézni, hanem beszélgetni kellene arról, mi érdekli a gyereket, mit csinál, érdekli-e egyáltalán valami, milyen az érzelmi élete, „művészetek”, miben tud kedvvel tevékenykedni

- mondta. "A mai magyar iskola nem embernek való, ez nem is kérdés. Egy 1940-es, piarista órarend szerint a gyereknek maximum 5 órája lehet egy nap, ma van nulladik óra, és hetedik, és nyolcadik is. Ki az a barom, aki ezt kitalálta? Ez persze költői kérdés… Finnországban négy vagy öt órájuk van a gyerekeknek, nem véletlen, hogy az oktatási rendszerük jelszava az, hogy a kevesebb több" - tette hozzá.

Mostanában divatos, hogy 6-8 szülő összeáll, és együtt fogadnak egy nyugdíjas tanítót. "Így magántanuló a gyerek, és csak bemegy vizsgázni. Ez egy remek módszer, nagyon pártolom. Vagy ott vannak az alternatív iskolák, de azt sokan nem tudják megfizetni" - mondta Vekerdy Tamás arról, hogyan lehet a magyar oktatásból kimenekíteni a gyereket.

Újabb vélemény a NAT-tervezetről: a diákok nyolcadikig azt sem tudják, kimehetnek-e pisilni az óráról

Első osztálytól nyolcadikig azt sem tudják a gyerekek, hogy az, hogy kimehetnek-e pisilni az óráról, nem a tanár egyéni megítélésén múlik, hanem alapvető joguk. A Gyermekjogi egyezmény szerint: "az oktatás célja biztosítani a gyerek számára az élethez szükséges készségeket....cél megerősíteni a gyerek készségeit, tanulási és más képességeit, emberi méltósága, önbecsülése és önbizalma kibontakoztatása által" - írja a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány a NAT-tervezettel kapcsolatban.

hirdetés

Hozzászólások (2)

Nogond67

Bár szélsőséges vélemény lenne, sajnos tényeket sorol. Nagyon sok szülő érez így. A korszerűtlen és hatalmas mennyiségű tananyag, amit vissza kell adniuk, idő hiányában nem válik tudássá. Nem csak felesleges, árt is.Nincs idő elmélyedni vmiben, esetleg megszeretni. De a napi 7-8 tanóra, leckeírás, készülés a következő órákra elveszi az időt a sporttól, a hobbiktól. Nem alszanak eleget a kamaszok. A testnevelés is csak a teljesítményről szó, teljesen alkalmatlan arra, hogy megszerettesse és igénnyé tegye a mozgást. Sose értettem, miért kell készség tárgyakat osztályozni. Alkotás, mozgás öröme, élményszerű oktatás...na ezekkel tuti nem találkozik már az általános iskolás sem. Csak a meló...

Ez a szerencsétlen Vekerdy évek óta abból él, hogy kirívóna szélsőséges véleményt fogalmaz meg, ami sajnos köszönőviszonyban sincs a valósággal. Van alapja annak, amit állít, de így kisarkítva csak ellentéteket szül.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X