Nekiment a kormány újabb ötletének Vekerdy: "úgy marhaság, ahogy van"

22

"A dolog úgy marhaság, ahogy van" - így reagált az iskolai honvédelmi intézkedési tervek készítésére Vekerdy Tamás pszichológus.

Forrás: Fazekas István

Vekerdy Tamást a Lánchíd Rádió kérdezte a terrorellenes intézkedési tervről, amelyet az óvodáknak és az iskoláknak júniusig kell elkészíteniük. Össze kell írniuk többek között azt, hogy vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának. Az iskoláknak kiküldött minisztériumi levél szerint a potenciális terrorveszély miatt van rá szükség.

hirdetés
hirdetés

A pszichológus szerint ennek szerinte nincs semmi értelme, csak a gyerekek zargatása, akik közül néhányan örülhetnek, hogy lóghatnak egy-egy óráról.

Vekerdy Tamás ostoba propagandafogásnak minősítette a lépést, és hozzátette: értelmetlen abajgatni ezzel a gyerekeket, nem létező dologgal küzdünk, nem a gyerekek védelméről van szó – tette hozzá.

Még ne kezdjék el kidolgozni a honvédelmi tervet - erre kéri az igazgatókat a CKP

Az összes magyarországi közoktatási intézmény vezetőjének levelet küldött a Civil Közoktatási Platform (CKP), amely arra kéri az igazgatókat, még ne kezdjenek bele a honvédelmi intézkedési terv kidolgozásába, inkább jelezzék fenntartásaikat a tankerületnek, a fenntartónak, az Oktatási Hivatalnak és a minisztériumnak.

Az állásukkal játszanak azok a tanárok, akik nemet mondanak a honvédelmi intézkedési tervre

Lelkiismereti okokból pedagógusok és iskolaigazgatók is megtagadhatják a közreműködést a honvédelmi intézkedési terv (HIT) végrehajtásában. De ennek komoly következményei lehetnek, elveszíthetik az állásukat. Ahogy arról korábban beszámoltunk, terrorellenes intézkedési tervet kér a kormány az óvodáktól és az iskoláktól. Az intézményeknek júniusig kell összeírniuk, hogy vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (22) , melyek közül a legfrissebbek:

lajos59

Hogy szükséges-e egy ilyen terv, az vitatható. Az viszont aligha, hogy a tanárok nem értenek hozzá, nem nekik, hanem szakértőknek kellene megcsinálniuk.

Vekerdi tanár úrnak tökéletes igaza van. A honvédelem nem az általános iskolások oktatásához illik. Erre és e tervek elkészítése komoly feladatokat von maga után. Abban egyetértek hogy a kész terveket az iskola személyi állományával meg kell osztani de nem ők az erre hivatott személyek akik e terveket elkészítik. Megint a kormány fordítva ül a lovon. Látszik hogy nem értenek hozzá csak beszélnek a nagyvilágban.

Ha esetleg ránk kényszerítik a migránsbefogadást, jönnek a migránsok és a közéjük épült terroristák, ha megtörténik az első öngyilkos merénylet(kísérlet) egy ovodában vagy iskolában - amit követően a felkészületlen gyerekek, tanárok nem tudják, mi a legcélszerűbb tennivaló, ha mindez esetleg Vekerdi úr intézményében (ha van ilyen, de remélem, nincs) történik, Vekerdy úr mit tesz? 1)Felhívja telefonon a Helsinki Bizottságot vagy a TASZ-t? 2)Elvbarátaihoz igazodva deklarálja: ez nem is történt meg, mert terrorizmust Orbán találta ki? Akik pedig holtan fekszenek, a FIDESZ áldozatai? Nos, Vekerdy úr mit tesz?

A gyereket a szülők viszik az óvodába,ha már elérte a kis iskolás kort még mindig a szülők viszik vagy kísérik az iskolába. Mondjuk készülnek tervek a kiszámíthatatlan eseményekre. Kinek kell majd valamit csinálni vészhelyzetben? A gyerekeknek vagy a felnőtteknek? Igaza van Vekerdi tanár úrnak tényleg egy szervezetlen baromságot akarnak az óvodákra, iskolákra kényszeríteni. Te tudod hogyan viselkedj, ha arról hallasz, hogy az iskolában , ahová a gyereked jár tűz ütött ki? Nem dobnál el mindent azonnal és rohannál a gyerekedért? Magyarországon nincsenek illegális bevándorlók, ha korábban voltak is itt az ideiglenesnek volt tekinthető és nem emlékszem semmilyen terrorcselekményre. A politikai célok elérése érdekében a kormányzó párt semmitől sem riad vissza, ha kell az óvodások, iskolások fenyegetettségének hangoztatásával zsarolják a szülőket így a választások előtt

Pedig, terrorista, vagy ámokfutó garázdálkodása esetén, sok ember életét lehet megmenteni, ha nem alakul ki káosz és mindenki tudja, hogy mit kell csinálnia.

Én el is olvastam a "használati útmutatást"! Nos:
1/ A terrorveszélyre nem lehet válaszolni a Honvédelmi Intézkedési Tervvel, mert a kettő nem ugyanaz!!!!
2/ Az "Úgy marhaság ahogy van!" majdnem igaz, ha bele gondolunk, hogy óvodásokra, kisiskolásokra is rá akar kényszeríteni bizonyos honvédelmi feladatokat!!!!, ill. azok "begyakorlását!
3/ Ha a tanarak és egyéb illetékesek feladatait akarja tudatosítani egy "háborús" alkalom kapcsán, tegye! Igaz, még légó-pince sem épült az elmúlt 40-50 év folyamán egy-egy iskolában, oviban!!!!!
4/ Elébb a felső szinteknek kellene kidolgozniuk a "maguk feladatait", mint a katonaságnál!!!!
5/ Olyan csacskaságokat is tartalmaz a használati útmutató, minthogy az iskola köteles a "KLIKK" felé továbbítani!!! De mi van, ha az iskola felett nem a "KLIKK"!!!!
Egyébként annyira gyenge, hogy "Szóra sem érdemes", azaz ha a Tájékoztató ilyen, akkor mit "vár el" az iskoláktól, etc.??? K.J.

Jó, rendben. Legyen minden óvoda, iskola alatt légópince, és legyen fegyverszoba. Tanítsanak meg minden gyermeket lőni és bombát hatástalanítani. Amennyiben úgy gondolják, hogy enélkül nem lehet élni. Hajrá EU!

Még egy-két köhintés és 75 éves leszek, agy aztán az MHK mozgalommal kezdve a polgári védelmi foglalkozásokon keresztül számtalan olyan jó célzatú foglalkozáson vettem részt amelyek elsődleges célja az volt, hogy bármilyen vészhelyzet, katasztrófa esetén a lakosság bármelyik közössége képes legyen fegyelmezetten viselkedni és elkerülni a pánikból eredő önpusztítást. Ezeket pedig igenis csak megfelelő katasztrófatervekkel és gyakorlással lehet elkerülni. Manapság ez mindenhol kiment a divatból, ezért hallunk aztán olyan esetekről amikor például egy tűzeset (lásd diszkótüzek ), vagy bármilyen rendkívüli esemény bekövetkezésekor pánik tör ki és egymást tapossák agyon. Vekerdy úr bölcsen tenné, ha pártszimpátiáját félretéve valóban a gyerekek érdekeit nézné.

Totál értelmetlen.

Nálunk a légópincékben almát,kolbászt bort,és mindenféle árut raktároztak az 50-es 60-as időkben!

Hátsó szándék nélkül nincs politika a világon. Választás előtt minden lehetséges, még az is ami nem.

A felkészítés fontos része a honvédelmi nevelésnek.Eddig is voltak ilyenek, de most nagyon elhanyagolták évtizedekig. Az utolsó előtti percben vagyunk.A sok rakoncátlan , elvadult neveletlen gyereknek kell egy kis fegyelmezés,valami közös tervszerű tevékenység.Azt hiszem ebben egyet lehet érteni. Nem kell mindjárt a világháborúról álmodozni !Eljön az hívás nélkül is.

Épp eszű ember számára fontos a gyakorlás legyen az bármilyen vészhelyzet! Pl. tűzesetnél, esetleges robbanásnál a menekülési útirány gyakorlása, sérültek számára segítség nyújtása, környezet értesítése, stb. Politikai okból félrevezetni az embereket viszont aljasság még egy pszichológustól is Vekerdy úr!

Nem az elgondolás hülyeség, hanem az, ahogy végre akarják hajtani.

Úgy lessz mint Kiméknél a vezér felfegyverzi az ovisokat és az iskolásokat,mi sül ki belőle?

Papuska54

A honvédelmi nevelés valamennyire talán pótolni tudja a hiányzó hazafias nevelést. A sorkatonai szolgálatot sajnos nem, pedig annak a kornak, mikor még volt, ez volt a legfontosabb nevelési eszköze. Teljesen elfelejtik a fiatalok, hogy a haza védelmének kötelezettsége állampolgári feladat. Nem választható! A pacifizmus, demagógia! Bár mi jöhet! Fel kell készülni.

Nem a tényleges védekezés a lényeg, hanem az, hogy a gyerek hazavigye a hírt és rettegést keltsen a szavazásra jogosult szülőkben. kampánycélú bió propaganda eszköznek használja a Fidesz a gyerekeket. Számukra ők nem élőlények, hanem eszközök a céljaik elérésére.

1957-1970 között jártam iskolákba, de soha nem volt légó kiképzésünk. Egyszer dobáltunk tornaórán kézigránát utánzatot. Viszont 1980 körül beosztottak egy polgárvédelmi gyakorlatra. Munkaidőben kimentünk az erdőbe, ott egy szigorúan titkos térképen egy tiszt megmutatta hogy jutunk vissza a tisztásra, onnan bevittek autóval a laktanyába, a tiszti étkezdében ettünk egy jó ebédet, aztán mindenki haza ment. :-)

Nem tudom ki emlékszik 50- es és hatvanas évek légós iskolai kiképzéseire?! A kiképzés az iskolák LÉGÓ pincéiben történtek az akkori fenyegetéseknek megfelelően atom illetve hidrogén bombatámadások kivédésére. Még a gázálarc viselést is tanulnunk kellett. Tartok tőle, hogy a most is túlterhelt diákok még jobban le lennének terhelve, de haszna nem igen lenne. Mert egy terror támadás nem kiszámítható és soha nem úgy zajlik le, ahogyan elképzeljük, vagy szeretnénk.

A sorkötelezettség visszaállítása sokkal kockázatosabb lenne.

Véleményem az, hogy a felnövekvő nemzedéknek tudni kell arról, hogy nekik van egy kötelezettségük többek között az, hogy részt kell venni majd szükség esetén környezetük, hazájuk védelmében.
Erre iskolás korban is fel kell hívni a figyelmüket. Ezért én jónak találom, ha az iskolákban szó lesz erről.

Ott a pont. Pont.

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X