TASZ: egyetlen pedagógusnak sem tilthatják meg, hogy nyilatkozzon

A pedagógusoknak sem tilthatja meg az iskolafenntartó azt, hogy általános szakmai kérdésekben vagy szakpolitikai témákban nyilatkozzanak - hívja fel a figyelmet a TASZ.

Forrás: Pixabay

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal körlevélben tájékoztatta a szakképző intézményeket arról, hogy mit kell tenniük, ha a sajtótól megkeresést kapnak. Mindez azután történt, hogy egy komáromi iskola egyik tanára kifejezte nemtetszését az intézményben kifüggesztett szégyenfallal kapcsolatban.

hirdetés
hirdetés

A TASZ azt írja, jogszerűen csak azok a nyilatkozatok korlátozhatók, amelyek:

a munkaviszonnyal közvetlenül kapcsolatosak;
amik a munkáltató belső viszonyaira vonatkoznak;
amiket a munkavállaló a munkáltató képviseletében ad.

A TASZ példát is hoz:

Ha a tanár azt fejti ki, hogy személyiségi jogokat sért és pedagógiailag sem üdvözlendő szégyenfalon listázni az iskola tanulóit, akkor a nyilatkozata semmilyen módon nem korlátozható, mivel nem is jogsértő. Ha viszont arról beszél, hogy például a konkrét iskolában melyik pedagógus ötlete volt a szégyenfal, melyik diák sorozatos kihágásai nyomán született az erre vonatkozó ötlet, vagy hogyan reagált arra az igazgató, az már okkal eshet korlátozás alá.

Hozzáteszik: aki úgy érzi, jogszerűtlenül vonják felelősségre azért, mert nyilatkozott, igyekezzen dokumentálni az ügyet, vegyenek fel jegyzőkönyvet, és kérje írásba a munkáltatói figyelmeztetést, intézkedést. Ha kirúgással fenyegetik az illetőt, semmiképp se írja alá a közös megegyezésről szóló papírt, mert így lehetetlen utólag munkaügyi pert indítani.

Mostantól nem nyilatkozhatnak szabadon a szakképző iskolák

Körlevélben tájékoztatta a szakképző intézményeket a Nemzeti Szakképzési Hivatal, hogy mit kell tenniük, ha a sajtótól megkeresést kapnak. A levél az RTL Híradó birtokába jutott. Az áll benne, hogy a szakképző iskolák tanárai nem nyilatkozhatnak egy lapnak, előtte a hivatallal kell egyeztetniük.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X