"A matek nehéz volt, és kevés volt az idő" - milyen volt a középiskolai felvételi?

5

Összesen 68 600 diák írta meg szombat délelőtt a középiskolai felvételit magyarból és matematikából. Olvasóinkat kérdeztük arról, milyennek tartják a feladatsorokat.

Forrás: Fülöp Máté

A négy- és ötosztályos középiskolák felvételi feladatsorait és a megoldásokat itt nézhetitek meg, a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok tesztjeit pedig innen tölthetitek le.

hirdetés
hirdetés

Több olvasónk elmondta, milyennek tartja az írásbelit - szülők, tanárok és természetesen diákok is leírták a véleményüket, a kommentek közül válogattunk.

Végigcsináltuk mindkét gyerekemmel, valamint én is itthon, miután 1 hónapig intenzíven gyakoroltunk. A magyar könnyű feladatsor volt, melyre, így utólag is megnézve, elegendő idő volt. A matek feladatsort sem találtam nehéznek, de itt azért az idő igencsak kevés. Itthon, nyugodt körülmények között is, folyamatosan írva lett volna csak készen. A vizsgán drukk alatt, ha még gondolkodni is kellett, szerintem nagyon kegyetlen volt a rá szabott idő.

A lányom szerint nem volt nagyon nehéz a matek, csak az, amiben ő gyengébb. Volt még idő, de ami nem ment, az nem ment neki. Magyar: a fogalmazásra több idő ment el, így volt feladat, amire nem jutott.

Első vélemények alapján a matek nehéz volt, és kevés volt az idő! Ez nem újdonság, évente ezt halljuk, mégse változik semmi.

Az a jó, ha nehéz. És amíg vannak gyerekek, akik 50 pontot írnak, addig nincs gond. Az a baj, hogy a gyerekek és a szülők azt hiszik, hogy csak az jó, ha 48 pontot vagy többet ér el a gyerek. Nem. Ennél kevesebb is jó teljesítmény.

Javaslom a hatodikosok magyar felvételijét megtekintésre...az én lányom ma azt írta...szeintem a nyolcdikosnál keményebb volt - bár nem olyan cuki meg édibédi, de nagyon elkeseredtem....erre készülünk 3 hónapja, és egy döbbenet volt a feladatok 80% a-véleményem szerint. Hatodikos fejjel a nyolcadikost jobbra írta volna

hirdetés

Hozzászólások (5)

Mekkora badarságokat tudnak egyesek állítani?! Méghogy könnyű volt a matek? :) Akkor miért lett a legtöbb diák írásbelije 11-13 pontos, az OH hivatalos statisztikái szerint? (A számtani közép pedig 18,3?) Ez bizony az utóbbi idők egyik legnehezebb felvételije volt a 2010-es óta. Egy biztos: akinek gyengébb lett a matek és nem írta maximum közelire a magyart, annak valószínűleg "meszeltek"! De miért lepődünk meg ezen? Túl sok a gimnazista, faragni kell a létszámból, különben mi lesz a hiányszakmákkal és a leendő 5 éves tervvel? Ez népköztársasági érdek.

ArchAngel

A matekra valóban lehet mondani, hogy kevés volt az idő, azt viszont nem, hogy sokat kellett gondolkodni. A karátos példánál és az utolsónál kellett valóban elővenni az agyat, a többi a szinte rutinpélda volt. Területszámolás, átváltás, alapműveletek és fogalmak, mint prímszám, osztó, stb. Annak volt inkább nehéz, aki nem gyakorolt, és itt főként az alapműveletekre gondolok. Szerintem a gyakorlat hiánya volt a probléma, amire a stressz még rátett de... Ha már a szorzás-osztás műveletén is gondolkozni kell, akkor baj van. Viszont ha benne van a kézben, akkor 40 perc alatt lényegében hibátlanul el lehet jutni az utolsó példáig. ( ha azt nézzük a feladatsor több, mint fele gyakorlatilag bemagolt tudás)

schurmo

A nyolcadikos matek feladatsorra kevésnek bizonyult az idő. A felkészülés során ezzel nem volt probléma. A karátos feladat nem volt szimpatikus, bár témája legalább felkészíti a gyermeket jelen világunk értékrendjére.

A hatodikos magyar feladatsor nagyon nehéz volt, ez nem 6-ik osztályos szint. Egy kicsit elnézték, akik ezt összeállították. A matek lehetett volna kicsit nehezebb.Azt gondolom, egyforma nehézségű kellene legyen mindkettő.

zalee0714

Én nekem a magyar könnyű volt, pont időben kész lettem vele. A matekban volt olyan feladat ami tiszta fejjel könnyű lett volna, de a stressz hatására elrontottam, azonban a matekot sem találtam annyira nehéznek, mint a feladatsorok, amiket gyakorlásképp megoldottam.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X