Balog Zoltán szerint Magyarországon költik a legtöbb pénzt az oktatásra

2

Magyarország költi a legtöbb pénzt oktatásra Közép-európában - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A miniszter az iskolafejlesztési programmal kapcsolatban mondta el, hogy a GDP 5,2 százalékát költi a magyar kormány oktatásra, ami azt jelenti, hogy Lengyelországgal együtt Magyarország költi a legtöbbet erre a célra.

Forrás: unideb.hu

Ahogy már mi is megírtuk, az új támogatási program keretében 81,2 milliárd forintos forrásból közel 400 település 527 intézménye újul meg. Ez a program lehetővé teszi, hogy Harminc éve nem látott, nagy volumenű iskolafejlesztés kezdődjön el.

hirdetés
hirdetés

Balog Zoltán szerint a felújítások először azokban a megyékben - Borsod, Bács-Kiskun - kezdődnek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, de a népsűrűség is fontos szempont. Hozzátette, Pest megyében tanterembővítésekre, új iskolák építésére is szükség van.

Balog Zoltán szerint megérte ledarálni az egész magyarországi tankönyvpiacot

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerint megérte létrehozni a nagy állami tankönyvellátó rendszert, legalábbis erről beszélt a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Hangsúlyozta: a tankönyvek kiadásának állami kézbe vételével évi 20-30 százalékos árcsökkenést értek el, így vált lehetővé, hogy szeptember 1-jétől ingyenes az összes tankönyv Magyarországon az első kilenc évfolyamon.

 

A miniszter szerint, három éven belül minden ötödik gyerek, vagyis húsz százalékuk olyan iskolában tanul majd, amelyben valamilyen fontos beruházás, felújítás történt. A programra uniós forrást nem vehetnek igénybe, vagyis ez teljes mértékben az állami büdzsé terhére történik majd.

Balog Zoltán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában közölte: a felújításokat próbálják úgy végigvinni, hogy azok ne zavarják a tanítás rendjét, így például a szünidőben lesznek a munkák. Hozzátette, a projekt része az oktatási eszközök beszerzése és egy digitális program is. Végül kijelentette, hogy a GDP 5,2 százalékát költi a magyar kormány oktatásra, ami azt jelenti, hogy Lengyelországgal együtt Magyarország költi a legtöbbet erre a célra.

Milliárdos iskolafejlesztési programot indít a kormány, közel 400 településnek ígérnek támogatást

Új, átfogó iskolafejlesztési program indul: 81,2 milliárdos forrásból közel 400 település 527 intézménye újul meg - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán sajtótájékoztatón kifejtette: az érintett intézményekben közel 200 ezer diák tanul, a fejlesztések minden ötödik tanulót érintenek. A programba bevont 527 iskolából 436 intézményt felújítanak, 91 esetben bővítések történnek.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (2)

Imelda

Kedves Balog Elvtárs!
Felhívom a figyelmét az alábbi cikkre, hátha a kollégái megvezették, mielőtt ilyet nyilatkozott. Én a félrevezetést feltételezem jóindulattal (talán a 10 parancsolat még megy?), ezért azt is javasolom, hogy jobban válogassa meg a kollégáit, akik egy ilyen nyilatkozat előtt a mondanivalóját papírra vetik. És a cikk: https://444.hu/2017/06/22/vajon-melyik-orszag-kolti-a-legkevesebb-penzt-alapfoku-oktatasra-az-oecd-ben

Imelda

Ekkora marhaságot nyilatkozik megint. 2010-ben ígérték a felújításokat sok-sok milliárdért, amiből nem lett szinte semmi, helyette stadionok épültek. Kedves miniszter elvtárs most 2017-et írunk! Eltelt 7 év (a zelmúlt nyóc év már másképpen hangzik) és az elmaradt felújítások összege, illetve az a pénz, amit 7 évig nem költöttek az oktatásra, az mennyi lenne? Az, hogy most valamit végre költenek, az nem érdem, hanem a saját oktatáspolitikájuk korrigálása. Az elcseszett dolgok helyrehozatalát nem nevezném sikernek kedves balog elvtárs. Az oktatásra kültött EU-i pénzek tekintetében pedig sereghajtók vagyunk, ezt nem kellene a populista stílusukban sikernek beállítani, inkább szégyelljék magukat! (Sok erő kellett ahhoz, hogy ilyen finoman fogalmazzak.)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X