Jobb a magyar tankönyv Romániában, mint Magyarországon?

1

A romániai magyar diákok sokkal jobb magyar nyelv és irodalom tankönyvből tanulhatnak, mintha Magyarországon járnának iskolába - ezt állítják magyartanárok.

Forrás: MIT/Rosta Tibor

Egyszerűen felüdülés volt ezt a könyvet átolvasni, nagyságrendekkel jobb, mint a Magyarországon használt tankönyvek – mondta a Magyar Nemzetnek Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke.

hirdetés
hirdetés

A könyvet bárki megnézheti, ugyanis innen ingyenesen letölthető.

Arató a könyv pedagógiai szemléletét emelte ki. A könyv elején közölt tanterv is sokkal jobb, mint a Nemzeti Alaptanterv, ugyanis egy alapvetően kompetenciaalapú megközelítést tartalmaz, ellentétben a mi tantervünkkel, amelyik a 2012-es átdolgozása óta inkább a lexikális tudás átadását tartja a legfontosabbnak. Ezenkívül a román kiadású könyv integráltan tartalmazza a nyelvtan, az irodalom és a kommunikáció oktatását, ami szintén nagyon korszerű, előremutató - mondta. Arató László szerint a könyv a régi és a modern irodalmat is nagyon jól használja fel.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, aki maga is magyartanár, szintén azt emelte ki, hogy a romániai tankönyv alapvetően kompetenciákat próbál átadni, magyarországi társai pedig lexikális tudást. Megjegyezte azt is, hogy a romániai tankönyv szövegei befogadhatóak egy ötödikes gyerek számára, az itthoni könyvekben azonban sokszor nem a megfelelő szövegekkel találkozni.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Itt is megy az erdélyiek gyalázása, következetesen Romániát mondanak miközben Erdélyről beszélnek, annak ellenére, hogy az erdélyiek sokkal szebben beszélnek magyaru mint a csonkaországbéliek.

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X