Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Tovább romolhat az oktatás színvonala, ha a kormány terve megvalósul

Legalábbis egy szakmai állásfoglalás szerint elég negatív következményei lesznek annak, ha a Húsvét előtt nyilvánosságra került tervezetet elfogadják.

Forrás: Túry Gergely

Mint írtuk, múlt héten jelent meg a kormány honlapján egy tervezett módosító szövege, az érintetteknek pedig mindössze a tavaszi szünet állt rendelkezésre a véleményezéshez.

hirdetés
hirdetés

A módosítás szerint a speciális nevelési igényű gyerekek oktatását ezentúl kevésbé szigorú végzettségi szabályokhoz kötnék. Például az enyhe értelmi fogyatékos tanulókat oktathatná olyasvalaki is, aki bár nem angoltanár, felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik. Enyhe- és középsúlyos értelmi fogyatékos diákokat rajzra, tesire, infóra, ének-zenére és etikára "sima" szakos tanár is oktathatna.

A Magyar Pedagógiai Társaság ügyvezető elnöke, Trencsényi László a Facebookon osztotta meg a társaság véleményét a tervezetről. A véleményezést a társaság Diszlexiás Gyermekek Fejlesztéséért Szakosztályának elnöke, Turcsik Katalin jegyzi.

Azt kérik az Emmitől, hogy az enyhe értelmi fogyatékos és a középsúlyos értelmi fogyatékos tanulókat minden esetben az erre szakosodott, vagyis a tanulásban akadályozott illetve az értelmileg akadályozott szakon végzett gyógypedagógus lássa el.

A tervezet része az is, hogy ha bizonyos esetekben megfelelő végzettséggel rendelkező pedagógussal nem tölthető be egy pozíció, akkor meghatározott ideig ilyen képesítéssel nem rendelkező szakembert is lehessen alkalmazni. A szervezet véleménye szerint "a pedagógus-munkakör betöltését továbbra is megfelelő végzettséghez és szakképzettséghez kell kötni. A szakemberhiány megoldását egyéb eszközökkel (pl. juttatások, kedvezmények) kell megoldani". Úgy látják, hogy egy ilyen lépés a pedagógus szakma presztízsének és az oktatás színvonalának további romlását eredményezné.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X