Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Öt érettségi tárgy, amiről valószínűleg még nem is hallottál

A jól megszokott matek, magyar, történelem és a válaszható tárgyak mellett vannak olyan vizsgatárgyak is, amelyekről talán még soha nem hallottál.

1. Célnyelvi civilizáció

A vizsgán angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol vagy szlovák nyelvű forrásokat kell használni és a bennük fellelhető információt tovább hasznosítani, összefoglalni és kiemelni.

hirdetés
hirdetés

Amellett, hogy jól kell beszélni a vizsgához az adott nyelvet, az anyaország ismerete is fontos. Földrajzi, gazdasági, kulturális kérdések várják a tesztben az érettségizőket.

2. Belügyi rendészeti ismeretek

Ennél az érettségi tárgynál a vizsgakövetelmények között található a főbb rendészeti szervek, fogalmak és szabályok ismerete. A diákok az adott szituációkban használnia kell a hatályban lévő szabályokat és eszközöket. Fontos, hogy a vizsgázó saját véleményét is meg tudja fogalmazni a rendészeti szervek működésével kapcsolatban.

Forrás: MTI / Donka Ferenc

3. Közlekedésépítő ismeretek

A vizsga teljesítéséhez a diáknak tisztában kell lennie a hídépítő, útépítő és vasútépítő technikák ismeretével és alkalmazásával. Tudniuk kell műszaki rajzot készíteni, és adott mérnöki számításokat végrehajtani.

4. Artista ismeretek

Bármilyen viccesen is hangzik elsőre, ez bizony egy szakmai érettségi vizsgatárgy. A diáknak pedig a teljesítéséhez számot kell adnia akrobata, légtornász, zsonglőr, egyensúlyozó és bohóc ismereteiből.

5. Kohászat ismeretek

Szintén egy szakmai vizsgatárgyról van szó. A teszt sikeres kitöltéséhez a szakmai nyelv magas szintű használata és a kohászati anyag és műszaki ismeretek elméleti és gyakorlati ismerete is szükséges.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. Az érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X