Ezt nem fogja megköszönni Balog Zoltán: több mint 800 szaktanári állást hirdetnek

8

856 szaktanári állásajánlatot számoltak össze a kozigallas.hu oldalon Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Forrás: pixabay

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egy hétvégi interjúban a tanárhiányról azt mondta, "lejárató szándékú hírgyártás" zajlik, a miniszter szerint ma mintegy kétezerrel több tanár dolgozik a pályán, mint 2010 előtt.

hirdetés
hirdetés

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az ATV-nek egy most történt esetet is felhozott, miszerint egy hetedikes budapesti diák azért ment át egy másik iskolába, mert tanévkezdéstől idáig csak három fizikaórájuk volt, amit szaktanár tartott. „Lehet a számokkal játszani, de nem érdemes, mert a gyerekek sorsával játszanak” - mondta. Úgy gondolja, hogy a kormányzati felelősséget lehet ide-oda tologatni, de nem feltétlenül etikus, és nem szakmai.

A műsorvezető felvetésére, miszerint lehetne-e a pedagógushiányt a nyugdíjba vonult pedagógusok visszahívásával pótolni, Mendrey elmondta, ez nem oldja meg a problémát, és nem is éri meg a nyugdíjasnak, mert a fizetés kevés, a terhelés pedig ugyanakkora. „Lehetővé kell tenni, hogy ha szükség van a munkájára, és úgy dönt, hogy nyugdíj után tovább szeretne dolgozni, akkor közalkalmazotti jogviszonyban, a nyugdíja megtartása mellett, dolgozhasson” - vélekedett a szakszervezeti vezető.

Saját órájáról hívták ki a pedagógust, hogy felmondjanak neki

Egyre súlyosabb a tanárhiány, a pedagógusközösség is elöregedőben van, mégis akad olyan tanár, akit óráról hívnak ki, hogy felmondjanak neki. A PSZ adatai szerint csak az előző tanévben mintegy ötezer tanárnak szűnt meg a jogviszonya, közülük legalább 1400-an vonultak nyugdíjba.

Ezek a tanárok húzhatnák ki az iskolákat a csávából, mégsem kapnak könnyítést

Meredeken emelkedett az elmúlt években a nyugdíjkorhatárt elérő pedagógusok száma, a távozókat pedig egyre nehezebben tudják pótolni új kollégákkal az álláshirdető oldalakon még két héttel a tanévkezdés után is tanárokat, tanítókat toborzó iskolaigazgatók.

hirdetés

Hozzászólások (8) , melyek közül a legfrissebbek:

AnonIren

Béremelés, munkakörülmények javítása, leterheltség csökkentése, pedagóguslétszám feltöltése és nyugdíj melletti munkavégzés (mint az országgyűlési képviselőknél is) lehetősége megoldaná a problémákat. Ez pedig zömmel pénz kérdése. De amíg szándékosan alul tervezik a klik költségvetését, illetve olyan bevételi forrásokat írnak bele a költségvetésbe, ami már akkor biztos, hogy nem fog teljesülni, addig az oktatás folyamatosan lemarad, lecsúszik. Stadionok és hasonló értelmetlen, fenntarthatatlan, nagyon drága beruházások helyett iskolára, egészségügyre kellene már költeni.

Egészen elképesztően hülye nép ez,hogy a végtelenségig mindent bevesz,sajnos ez az igazság.

Egészen elképesztően hülye nép ez,hogy a végtelenségig mindent bevesz,sajnos ez az igazság.

Az életpályamodell becsődölt sajna ennyire tellett balogh tiszteletesnek és élcsapatának

Igazat mondott Balogh.Ez a vén őskövület szakszervezetis csak mindig a balhét keresi,megszokta a bolsevik időkben,vissza kéne már neki vonulni mint a höbörgő Puklinak.

lózunggal és vallással nem lehet tanítani a szakmákat! ez nem hit kérdése ez a szakmák szeretete és hűsége !

Kamupipőke

Nem nagyon hinném, hogy krétás, táblás, hetvenöt éves fizikatanárok tudnák munkára ösztönözni a 17 éves laklikat...

El kéne ismerni a tanárok munkáját, pénzzel és nem lózungokkal, ennek pedig a forrása is megvan: szét kéne kergetni a KLIK-eket és CENTRUMOKAT, a sok mocsok ingyenélő mehetne iskolába tanítani vagy a jó büdös fenébe!

Meddig lehet csak olcsó, ócska hazudozásból megélni? Igaz eddig sem lehetett csak a mocskosfideszcsürhe gondolta így.Az utolsó órában említem ismét, FOGJUNK ÖSSZE!

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X