Félmilliós fizetéssel csábítják a települések az óvónőket? Ennyire nem nagy a baj

Akár pályakezdőknek is fizetne 350-520 ezer forintos bért a Borsod megyei Tornanádaska, ahol óvónőket keresnek. Az 520 ezer forintos összeg majdnem a háromszorosa annak, amit a közalkalmazotti bértábla egy főiskolai végzettségű, pályája elején járó óvónőnek kínál, ez ugyanis mindössze bruttó 177 ezer forint.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Forrás: MTI / Marjai János

A Magyar Nemzet azt írja, míg a 2015/2016-os tanév adatai szerint Borsodban 10,8 óvodás jutott egy óvónőre, addig például ez a szám Somogyban csak 9,6 volt. A közigazgatási állásokat összesítő kormányzati portálon 180 találatot lehetett látni pénteken, ha valaki az óvodapedagógust kereső hirdetéseket kívánta böngészni; ezek tizedét Borsodban adták fel. 

hirdetés
hirdetés

Bruttó félmilliós fizetésért keresnek óvónőt egy borsodi faluban

Bruttó 350 és 520 ezer forint közötti fizetésért keresnek óvónőt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaskán. Az RTL Híradó riportjából kiderül: az állásról és az elérhető fizetésről a tornanádaskai polgármester az egyik közösségi oldalon írt. A helyi óvodába több mint 70 gyerek jár, óvodapedagógusból viszont nincs elég, a település akár pályakezdő óvónőt is felvenne.

"A tornanádaskai eset elszigetelt lehet, ennyire egyelőre nem riasztó az óvodapedagógus-hiány. Ugyanakkor évről évre rosszabb lehet a helyzet" – mondta Makár Barnabásné, a Pedagógusok Szakszervezete ügyvivői testületének tagja, aki maga is Borsodban dolgozott. Mint elmondta, amikor a hetvenes években nagy méretű óvodákat építettek jellemzően a nagyobb városokba, rengeteg óvónőt képeztek. Ám ez a korosztály hamarosan nyugdíjba megy, így egyre nagyobb probléma az óvodapedagógusi állások betöltetlensége.

Bár biztató, hogy az óvodapedagógusi szak a legnépszerűbbek között van a felsőoktatásban, közel sem biztos, hogy az itt végzők valóban óvónők is lesznek. "Sokan inkább elmennek Angliába bébiszitternek" – mondta a PSZ szakembere, hozzátéve: a tapasztalat azt mutatja, hogy kevés óvodapedagógus és pedagógus marad a pályán.

Hány tanár, tanító és óvodapedagógus dolgozik az országban? Mutatjuk

Hány pedagógus dolgozik az általános iskolákban, a középiskolákban és az óvodákban? Érdekes adatok következnek. Az elmúlt években több ezerrel nőtt a pedagógusok száma - jelentette ki pénteken Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, aki szerint egyre kevesebb diák jut egy pedagógusra.

hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X