Félmilliós fizetéssel csábítják a települések az óvónőket? Ennyire nem nagy a baj

Akár pályakezdőknek is fizetne 350-520 ezer forintos bért a Borsod megyei Tornanádaska, ahol óvónőket keresnek. Az 520 ezer forintos összeg majdnem a háromszorosa annak, amit a közalkalmazotti bértábla egy főiskolai végzettségű, pályája elején járó óvónőnek kínál, ez ugyanis mindössze bruttó 177 ezer forint.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Forrás: MTI / Marjai János

A Magyar Nemzet azt írja, míg a 2015/2016-os tanév adatai szerint Borsodban 10,8 óvodás jutott egy óvónőre, addig például ez a szám Somogyban csak 9,6 volt. A közigazgatási állásokat összesítő kormányzati portálon 180 találatot lehetett látni pénteken, ha valaki az óvodapedagógust kereső hirdetéseket kívánta böngészni; ezek tizedét Borsodban adták fel. 

hirdetés
hirdetés

Bruttó félmilliós fizetésért keresnek óvónőt egy borsodi faluban

Bruttó 350 és 520 ezer forint közötti fizetésért keresnek óvónőt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaskán. Az RTL Híradó riportjából kiderül: az állásról és az elérhető fizetésről a tornanádaskai polgármester az egyik közösségi oldalon írt. A helyi óvodába több mint 70 gyerek jár, óvodapedagógusból viszont nincs elég, a település akár pályakezdő óvónőt is felvenne.

"A tornanádaskai eset elszigetelt lehet, ennyire egyelőre nem riasztó az óvodapedagógus-hiány. Ugyanakkor évről évre rosszabb lehet a helyzet" – mondta Makár Barnabásné, a Pedagógusok Szakszervezete ügyvivői testületének tagja, aki maga is Borsodban dolgozott. Mint elmondta, amikor a hetvenes években nagy méretű óvodákat építettek jellemzően a nagyobb városokba, rengeteg óvónőt képeztek. Ám ez a korosztály hamarosan nyugdíjba megy, így egyre nagyobb probléma az óvodapedagógusi állások betöltetlensége.

Bár biztató, hogy az óvodapedagógusi szak a legnépszerűbbek között van a felsőoktatásban, közel sem biztos, hogy az itt végzők valóban óvónők is lesznek. "Sokan inkább elmennek Angliába bébiszitternek" – mondta a PSZ szakembere, hozzátéve: a tapasztalat azt mutatja, hogy kevés óvodapedagógus és pedagógus marad a pályán.

Hány tanár, tanító és óvodapedagógus dolgozik az országban? Mutatjuk

Hány pedagógus dolgozik az általános iskolákban, a középiskolákban és az óvodákban? Érdekes adatok következnek. Az elmúlt években több ezerrel nőtt a pedagógusok száma - jelentette ki pénteken Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, aki szerint egyre kevesebb diák jut egy pedagógusra.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X