Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Így változott tavaly a diákok szövegértése és matektudása

Az Oktatási Hivatal február végére feldolgozta az Országos Kompetenciamérés (OKM) 2015-ös eredményeit, mely a hatodikos, nyolcadikos és tizedikes diákok szövegértési és matematikai képességeit mérte fel. A szövegértés kiegyensúlyozott képet mutat, de matematika terén a diákok keveset fejlődnek 8. osztály után.

Forrás: shutterstock

A szövegértésteszt azt vizsgálja, hogy a diákok mennyire képesek megérteni az olvasott szöveget, azt a hétköznapjaik során alkalmazni és hasznosítani, utóbbit vizsgálják a matematikateszt esetében is a számítási készségek terén. A három különböző évfolyamon (6., 8. és 10. osztályban) végzett felmérés arra alkalmas, hogy végigkövethetővé váljon egy-egy generáció képességeinek fejlődése. A teszt megírásában országosan 4338 iskola 246 ezer diákja vett részt.

hirdetés
hirdetés

A OKM rendszerében a szülők, tanárok és az iskolák is végigkövethetik egy-egy diák fejlődését, minden diák egyedi azonosítóval bír a rendszeren belül. 

Forrás: Oktatási Hivatal

Az OKM hét különböző képességszintet különböztet meg, grafikonon ábrázolták a különböző osztályok átlagos pontszámát, valamint az átlagtól való eltéréseket, azaz hogy hány diák tartozik az egyes szintekhez. Jól érzékelhető a matematika esetében, hogy míg a 6. és a 8. évfolyam között érdemi fejlődést lehet kimutatni, a 8. és 10. évfolyam közötti fejlődés szinte elhanyagolható, vagyis a középiskolák első két évében nem fejlődnek érdemben a tanulók.

A szövegértési képességek terén egyenletes fejlődés tapasztalható, minél magasabb évfolyamon tanulnak a diákok, annál jobb képességszintet érnek el.

Forrás: Oktatási Hivatal

A 2008-as időszakhoz képest összességében kiegyensúlyozottan fejlődtek a tanulók. A grafikonon végigkövethető egy-egy évfolyam fejlődése is. A 2008-as nyolcadikosok mikor 2010-ben tizedikesek lettek, minimális fejlődést mutattak, ráadásul abban az éveben fordult elő, bár csak egyetlen alkalommal, hogy a 2010-es nyolcadikosoknál jobb matematikai képességeket mértek, mint idősebb társaiknál. Az elmúlt pár évben nem voltak jelentős változások az évfolyamok között, szövegértésben sokkal kiegyensúlyozottabb a helyzet.

Forrás: Oktatási Hivatal
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X