Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

A Nézőpont Intézet rejtett kutatása is magasan mérte a tanárokat támogatókat

A kormány kedvelt közvélemény-kutatója egy kizárólag a kormány számára szóló felmérést készített, azonban kiszivárogtak az adatok, melyek szerint a lakosság kétharmada a tanárok mellett áll.

Forrás: Túry Gergely

Az Index megszerezte a Nézőpont Intézet februári reprezentatív közvélemény kutatását. Ennek csak azon részletét hozták nyilvánosságra, mely továbbra is a Fidesz-KDNP vezető szerepéről számolt be a választópolgárok körében. A többi részlet - melyek közül nem egy kínosan hathat - azonban nem került nyilvánosságra, azt csak a kormány kapta meg.

hirdetés
hirdetés

Ezek egyike a közoktatási problémákról szólt, hogy mennyire tartják jogosnak a tanárok tiltakozását, mennyire látják jónak az eddigi reformokat. Az 1000 fős minta válaszai alapján szinte minden kérdésben a kritikus vélemények voltak uralkodóak, egyedül a mindennapos testnevelés reformja volt az, amivel egyetértettek a lakosok (72 százalék).

A megkérdezettek 65 százaléka egyetért a pedagógusok tiltakozásával, 63 százalék csökkentené a diákok terheit, és szintén eléri a 60 százalékot azok véleménye, akik szerint túlzottan központosított (Klik) lett a rendszer.

Érdekesség, hogy az egyik vizsgált pont szerint a reformok rossz megvalósítása felelős a problémákért, ezzel 53 százalék értett egyet, amely önmagában úgy hathatna, mintha a reform iránya önmagában jó lett volna. 49 százalék szerint szükség volt a közoktatás reformjára, azonban csak az összefüggő adatok mutatják meg, hogy vélhetően nem ilyen reformról gondolkodtak az emberek, ugyanis a lakosok 43 százaléka szerint a reformok nem jó irányba mutatnak, szemben az azokat helyeslő 33 százalékkal.

A tanrend egységesítésének szükségességét is inkább pozitívan értékelték (43:36), viszont teljes megosztottság mutatkozik abban, hogy a kormány meg fogja-e oldani a közoktatás problémáit (42:42 az arány, a többi válaszoló nem tudott dönteni, vagy nem szolgáltatott adatot).

A portál felveti, hogy a kormány számára készült jelentés befolyással lehetett arra, hogy miért indult lejáratókampány Pukli István igazgató, valamint a más vezető tiltakozó személye ellen.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X