Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Szórakoztatóan az atibiotikumok és a szuperbaktériumok találkozásáról - videó

A Kurzgesagt legújabb oktatófilmje az emberiség fertőzések elleni modern harcáról szól.

Forrás: Eduline

A számos kreatív dizájnert, grafikust és tudóst tömörítő Kurzgesagt célja, hogy minél szórakoztatóbb módon ismertesse meg a tudomány újabb eredményeit az átlagemberrel. Legújabb rövidfilmjük az antibiotikumok hatásait és a baktériumok fejlődését járja körül.

hirdetés
hirdetés

A penicillin feltalálásáig milliók hallhattak bele olyan fertőzésekbe, melyeket napjainkban már alig veszünk komolyan - ennek ellenére a mai napig sokan hunyhatnak el kórházi fertőzések következtében. Egyes antibiotikumok például a baktériumok az anyagcsere-folyamatát gátolják, lassítják az osztódásukat, így a szervezet könnyebben tud védekezni velük szemben. Mások közvetlenül a baktériumok DNS-ében tesznek kárt, így osztódásra képtelennek lesznek, míg más típusok egyszerűen a sejtfalban tesznek kárt, így a kórokozók megsemmisülnek.

Azonban az antibiotikumok feltalálása egy nem várt folyamatot is elindított, mégpedig olyan újabb baktériumtörzsek jelentek meg, melyek ellenállók lettek az ellenük bevetett szerekkel szemben. A baktériumok kétfajta DNS-sel rendelkeznek, a hagyományos kromoszómákkal és a sejten belül úszkáló plazmidokkal. Amennyiben egy baktérium sikeresen immunitást szerzett egy antibiotikummal szemben, úgy képes átadni plazmidjait más baktériumnak. A baktériumok mutálódása olyan módon is végbe mehet, hogy az elpusztult baktérium maradványait felfalják mások, akár teljesen más törzsek is, így egyes plazmidokat is felvehetnek, balszerencsés esetben szuperbaktériumokká válhatnak, melyek többfajta antibiotikummal szemben is felveszik a kesztyűt.

Az ilyen baktériumok kialakulásának a legjobb helye furcsa módon a kórház, ahol az elégtelen takarítás, illetve a folyamatos és sokrétű antibiotikum-használat kedvez a baktériumok mutálódásának. Nem véletlen az sem, hogy az orvosok akkor is tanácsolják az antibiotikum-kúra végigjárását, mikor már látszólag teljesen meggyógyultunk, ugyanis el kell kerülni, hogy akár csak egy-két baktérium is életben maradjon, mely a befejezetlen kúra miatt rezisztenssé válhat. Ráadásul az élelmiszeripar is rengeteg antibiotikumot használ, hogy minél megőrizzék a haszonállatok egészségét, ám ez csak további rezisztens törzsek kialakulásához vezet.

További részletek a videóban. Érdemes bekapcsolni a feliratozást, ha probléma adódna a nyelvvel (a magyar felirat egyelőre fordítással érhető el)

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés